Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.10.2020.| 15:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Finansijski oporavak sarajevskog aerodroma trajaće i do tri godine - Vlada podržala inicijativu za pomoć

(Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com )
Federalna vlada je podržala inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za pomoć Međunarodnom aerodromu Sarajevo u poslovanju i očuvanju radnih mjesta.

Otkazivanje letova i prizemljenja aviona uzrokovanih pandemijom koronavirusa pogodilo je cjelokupan aerodromski sistem.

U maju 2020. godine je zabilježeno smanjenje broja avio operacija za 81%, a ukupni prihodi su manji za 93% u odnosu na maj 2019. godine. Sve navedeno bi do kraja 2020. za posljedicu moglo imati smanjenje broja putnika za oko 65% i prihoda od poslovanja za 67% u odnosu na 2019.

Ukupno smanjenje prihoda od 1. januara do 31.maja 2020. u odnosu na isti period prethodne godine iznosi oko 9,5 mil KM, a 31. maja 2020. godine zabilježen je gubitak od 5 mil KM. U istom periodu prethodne ostvarena je dobit koja je nakon oporezivanja iznosila 2,6 mil KM. Prema svim relevantnim pokazateljima, projekcija gubitka za 31. decembar 2020. godine iznosi oko 13,3 mil KM.

Procjene su da će povratak na prošlogodišnje rezultate trajati najmanje dvije do tri godine.

Zbog svega ovoga se Međunarodni aerodrom Sarajevo, putem Federalnoga ministarstva prometa i komunikacija, obratio Vladi FBiH molbom za izravnu i bespovratnu financijsku pomoć.

Vlada je danas, također na inicijativu ovog aerodroma, odlučila da važeća Odluka o putničkoj taksi - naknadi za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH neće biti primjenjivana do 31. decembra 2021. Razlog za ovo su problemi nastali pandemijom i drastično smanjenje broja putnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.