Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.10.2020.| 13:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stižu nove mjere za pomoći privredi - Vlada KS utvrdila dopune "korona zakona"

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas, 22. oktobra, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, takozvanog "korona zakona", te ga je uputila na razmatranje Skupštini KS, uz prijedlog da se donese po hitnom postupku.

Tim zakonom se, između ostalog, propisuju uvjeti i način pomoći privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo pogođenim koronavirusom, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

Dopunom Zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za juni i juli 2020. u djelatnostima kojima je rad znatno otežan, zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Također je određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu tog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja.

Dopunama se utvrđuje i da će Vlada u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti izmjene i dopune programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je da su za provođenje predloženih dopuna Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo osigurana finansijska sredstva u budžetu KS za 2020.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.