Izvor: RTRS | Četvrtak, 22.10.2020.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Povrtari u RS zahtijevaju veće subvencije za proizvedeno i prodato povrće

(Foto: franz12/shutterstock.com )
Udruženje povrtara Republike Srpske zaključilo je da mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske za pomoć povrtarskoj proizvodnji nisu dale očekivane rezultate jer još nije otkupljeno više od 5.000 tona povrća, te traži da se povećaju finansije za subvenciju za proizvedeno i prodato povrće na 3.000 KM.

Povrtari zahtijevaju da resorno ministarstvo poveća subvenciju na 3.000 KM, odnosno, da se preraspodjele sredstva od odobrenih 2 mil KM KM od Vlade Srpske iz Kompenzacionog fonda, saopšteno je iz udruženja.

- Način preraspodjele je da milion maraka bude dodijeljen prerađivačima i otkupljivačima, a da se preostala sredstva u iznosu od milion maraka preusmjere na stavku "subvencija za proizvedeno i prodato povrće" - saopšteno je iz Udruženja povrtara Republike Srpske.

Povrtari traže da podsticaj po kilogramu proizvedenog i prodatog povrća bude od 0,10 do 0,15 KM po kilogramu prodatog povrća za sve povrtarske kulture, osim lubenice, koja je jedina imala cijenu koja je opravdavala proizvodnju.

Povrtari, takođe, zahtijevaju i da se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske pridržava Pravilnika o ostvarivanju prava za interventni otkup povrća, posebno u onom dijelu gdje se otkup povrća odnosi na period od 15. avgusta do 30. novembra.

Povrtari traže i da preduzeća izvoznici povrća, ukoliko su otkupljeno povrće prodali na tržištu BiH, ne ostvaruju pravo na podsticaj, a da prilikom dostavljanja podataka o izvozu dostave i obrazac broj 38.

- Uzimajući u obzir da su ovi zahtjevi trenutne mjere za podršku prevazilaženja posljedica nastalih u povrtarstvu izazvanih virusom korona, povrtari su razmatrali i dugoročne mjere koje bi doprinijele rješavanju problema u povrtarskoj proizvodnji, te predlažu uvođenje sezonskih prelevmana na uvoz povrća - navedeno je u saopštenju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.