NavMenu

Korona poslala više od 8.000 radnika u RS na bolovanje - Najveću štetu trpe firme iz prerađivačkog sektora

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 22.10.2020. 12:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Alexander Raths)Ilustracija
Virus korona poslao je za pola godine više od 8.000 radnika u Srpskoj na bolovanje, zbog čega su firme, posebno one iz prerađivačkog sektora, prema riječima poslodavaca, pretrpjele veliku štetu.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, od pojave virusa korona u Srpskoj, najviše zaposlenih zbog izolacije sa posla je odsustvovalo u julu i avgustu, a najmanje u martu i maju.

- Bolovanje zbog izolacije podrazumijeva i izolaciju usljed zaraze virusom korona, kao i zbog kontakata sa zaraženim. Takođe, radnici mogu da budu u izolaciji i iz nekih drugih razloga, nevezano za virus korona, te je moguće da u navedenim podacima ima slučajeva izolacije i iz drugih razloga, ali taj broj je neznatan - istakli su u Fondu.

Dodali su da plate za bolovanja do 30 dana isplaćuje poslodavac, dok za duža odsustva sa posla naknada radnicima ide na teret Fonda zdravstva.

- U skladu sa Pravilnikom o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, propisano je da se visina naknade plate koju obezbjeđuje poslodavac određuje u visini od 70 do 90% od osnova, u skladu sa opštim aktom poslodavca. Visina naknade plate koju obezbjeđuje Fond iznosi 90% u slučajevima kada je bolovanje duže od 30 dana uzrokovano izolovanošću kao kliconoše, uključujući i izolaciju zbog korona virusa - podsjetili su u Fondu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da su od nadležnih zatražili da im se refundira dio bolovanja za one koji nisu zaraženi, ali su zbog kontakta sa "kovid" pozitivnim morali biti kući.

- Firme, posebno one koje bave proizvodnjom, trpe ogromnu štetu zbog odlaska velikog broja zdravih radnika u izolaciju i još na sve to moraju da im isplaćuju plate. To nije u redu - kategoričan je Trivić.

On je naglasio da je jedino pozitivno u ovoj priči to što je tokom epidemije virusa korona smanjen broj bolovanja iz drugih razloga.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.