NavMenu

TE Pljevlja obilježava 38 godina poslovanja - Godišnjica u znaku investicija vrijednih 60 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.10.2020. 11:02
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Termoelektrana Pljevlja obilježava 38 godina uspješnog rada i poslovanja u znaku početka ekološke rekonstrukcije prvog bloka i uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela. U ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, biće uloženo oko 60 mil EUR.

- Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće se još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda. Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj - saopšteno je Elektroprivrede Crne Gore.

Za prvih devet mjeseci 2020. godine TE Pljevlja je proizvela 1.033.531 MWh, što je oko 10% više od plana.

- U prvih devet mjeseci 2020, termoelektrana je imala samo jedan neplanirani zastoj u trajanju od 14 časova, što govori o tome da je pogonska spremnost na visokom nivou. Ove godine u pandemiji Covid-19 virusa, poseban izazov predstavljao je remont, jer su remontni radovi, koji su trajali dva mjeseca, izvedeni u punom kapacitetu uz pomoć domaće radne snage. Rijetki termoenegetski centri mogu se pohvaliti da uz pomoć domaće radne snage mogu odraditi remont ovako kompleksnog postrojenja - navode.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja - Rudnik uglja, zapošljava 1.200 radnika i jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore.

- On predstavlja važnu karitku stabilnosti elektroenergetskog sistema naše države, čega smo svjedoci u vremenu pandemije Covid-19, kada su za sve zemlje posebno važni njihovi sopstveni izvori i resursi - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.