NavMenu

PKRS: Nagrađeno 12 preduzeća za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 31.03.2010. 09:55
Komentari
Podeli

Privredna komora RS, u okviru tradicionalne manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi RS", dodijelila je juče nagrade za 12 preduzeća za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda.

Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić istakla je da su nagrađena preduzeća izabrana na osnovu uvida u potvrde nadležnih institucija o kvalitetu proizvoda ili linije proizvoda, priznanja koja su do sada dobili na renomiranim sajmovima, kao i na osnovu stavova potrošača.

"Ovako se dodatno promoviše domaća proizvodnja i kampanja "Naše je bolje". Od početka sprovođenja ove akcije povećana je potrošnja domaćih proizvoda za pet do deset odsto. Naš plan je da i dalje nastavimo sa promotivnim aktivnostima u cijeloj RS i da kampanjom obuhvatimo ne samo robu široke potrošnje, nego i druge proizvode", kazala je Ristićeva.

Dodala je da je će Komora i dalje raditi na poboljšanju uslova za domaću proizvodnju, ali i insistirati na izgradnji laboratorija za provjeru kvaliteta.

"Time bismo obezbijedili logistiku za domaću proizvodnju, odnosno sertifikate koji su potrebni za izvoz, a s druge strane, obezbijedili bismo apsolutni nadzor na domaćem tržištu kako bi se spriječio uvoz nekvalitetne robe", naglasila je Ristićeva.

Direktor preduzeća "Euro-hem" iz Banje Luke Nenad Opačić, koje je nagrađeno za svoj proizvod omekšivač za rublje "saten", kazao je da je ovo priznanje veoma značajno, jer je presudan faktor bio kvalitet proizvoda.

"Najveći problem domaćih preduzetnika jeste nepostojanje domaće laboratorije koja bi izdavala certifikate o kvalitetu, zbog čega proizvodi nailaze na brojne prepreke prilikom izvoza", kazao je Opačić.

Vinarija "Vukoje" iz Trebinja nagrađena je za "carsko vino", a njen vlasnik Obren Zoran Vukoje istakao je da je ova vinarija u posljednjih deset godina napravila veliki iskorak, ne samo na tržištu bivše Jugoslavije već i šire.

"Najveći problem sa kojima se suočavamo jeste uvoz grožđa, iako mi imamo jako kvalitetnih grožđa od kojih se može dobiti vrhunsko vino", kazao je Vukoje.

Direktor Tvornice opekarskih proizvoda iz Banje Luke Momčilo Savičić istakao je da je priznanje za proizvode ove firme veoma značajno, posebno zbog toga što se radi o proizvodima koji nisu zastupljeni u svakodnevnoj potrošnji.

"Ove nagrade pokazuju da je prepoznat kvalitet domaćih proizvoda", naglasio je Savičić.

Centralni dio manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi RS" biće održan večeras u Kulturnom centru Banski dvor.

Privredna komora RS nagradila je preduzeća "Adria MM" Banja Luka, "Vitinka" Kozluk, "Euro-hem" Banja Luka, "Impro" Prijedor, Podrumi manastira Tvrdoš iz Trebinja, "Prijedorčanka" Prijedor, "Spektar drink" Bijeljina, Tvornica opekarskih proizvoda Banja Luka, "Vitaminka" Banja Luka, "Vukoje" Trebinje, "SHP CELEX " Banja Luka i "Banjalučka pivara".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.