Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 21.10.2020.| 09:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjalučki horski susreti 23. i 24. oktobra

(Foto: 18percentgrey/shutterstock.com )
Tradicionalna muzička manifestacija Banjalučki horski susreti, koja već godinama okuplja horove iz nekoliko država, svečano će biti otvorena u petak, a ove godine okupiće devet horova i ansambala.

Ovaj međunarodni horski festival po 17. put organizuje Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Banjaluke, a ovogodišnja smotra, koja će trajati do subote, biće održana na nekoliko lokacija i to u sali Svetosavske omladinske zajednica, Hramu Hrista Spasitelja te vijećnici i koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Posebna važnost horskih susreta je unapređenje horskog pjevanja, povezivanje gradova i država i upoznavanje različitih ansambala, što sve zajedno može značajno da obogati muzički život i koncertne aktivnosti u Banjaluci.

- Banjalučki horski susreti traju tri dana, u njihovom sklopu biće održani: promocija izdanja (zbirka horova i kompakt disk) Mješovitog hora SPD Jedinstvo Banjaluka i Hora sveštenika Eparhije banjalučke, okrugli sto sa kompozitorom Miroljubom Aranđelovićem iz Beograda, dva cjelovečernja koncerta, više promenadnih i drugih nastupa - najavili su organizatori.

Promocija pomenutih izdanja biće održana sutra od 18 časova, u prostorijama Svetosavskog kulturnog kluba, dok će festival svečano biti otvoren u petak koncertom duhovne pravoslavne muzike u Hramu Hrista Spasitelja. Od 20 časova svi posjetioci imaće priliku da, osim Jedinstva, čuju i Ženski ansambl Dar (Banjaluka), Muški hor Istočnik (Beograd), Ansambl Ljubav, vera, nada (Beograd), Ženski ansambl Konstantin (Banjaluka) i Kamerni mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka. Dirigenti na koncertu su Bojana Radivojević, Hilda Hrekes, Nemanja Savić i Milutin Jojić.

Festival će biti zatvoren u subotu u koncertnoj dvorani Banskog dvora programom koji će početi u 20 časova, a na kojem će nastupiti nekoliko horova i ansambala iz Banjaluke, Beograda, Čelinca i Prnjavora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.