Izvor: Tanjug | Srijeda, 21.10.2020.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SAD pojačale kampanju protiv kompanije Huawei u Brazilu - Finansiraju nabavku konkurentne opreme

Ilustracija
Ilustracija (Foto: pixabay.com)
SAD su danas pojačale ofanzivu kako bi spriječile kineski Huawei da preuzme kontrolu nad 5G mrežom u Brazilu, ponudivši brazilskim telekomunikacionim kompanijama finansiranje nabavke opreme za 5G mrežu koju proizvodi konkurencija Huawei-a.

Tokom posjete Brazilu, zvaničnici Američke međunarodne korporacije za razvoj (DFC), EXIM banke i Nacionalnog bezbjednosnog savjeta (NSC) rekli su novinarima da postoje raspoloživa sredstva za finansiranje nabavke opreme koju proizvodi konkurencija Huawei-a, prenio je Reuters.

Američku delegaciju u poseti Braziliji predvodio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen, koji se susreo sa brazilskim predsednikom Žairom Boslonarom.

Dvojica zvaničnika su se potom pridružila ceremnoji potpisivanja sporazuma Brazila sa EXIM bankom o finansiranju više oblasti ekonomske saradnje dvije zemlje, među kojima je i 5G mreža.

Reuters dodaje da su iz Vašingtona najviši američki zvaničnici upozorili Brazil da pažljivo motri na kineske investicije i na poteze Pekinga, koji, kako smatraju američki zvaničnici, imaju za cilj da pojačaju kineski uticaj na najveću južnoameričku ekonomiju prodavanjem 5G tehnologije Huawei-a.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.