Izvor: eKapija | Utorak, 20.10.2020.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro rad na glavnom projektu puta Tuzla-Brčko - Turska bi mogla finansirati izgradnju

(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com )
Definiranje projektnog zadatka za brzu cestu ili autoput na relaciji Tuzla – Brčko prioritetni ja zadatak, kako bi JP Autoceste FBiH do kraja ove godine pokrenule proceduru izrade glavnog projekta, rečeno je na jučerašnjem sastanku posvećenom deblokadi Tuzlanskog kantona, sa akcentom na trasu prema Brčkom i Europskoj uniji, saopćeno je na sajtu Vlade TK.

Kako se navodi, za izradu glavnog projekta već su osigurana finansijska sredstva.

Premijer FBiH Fadil Novalić je istakao spremnost i opredjeljenje Vlade FBiH da pomogne realizaciju ovih projekata.

- Uz sastanke koji su mu prethodili, ali i druge projekte koje smo započeli, a tu prije svega mislim na dionicu magistralne ceste Šićki Brod – Đurđevik, današnji susret je pokazatelj konkretnog opredjeljenja Tuzlanskog kantona za putnu deblokadu. Moramo biti iskreni i reći da se tek u posljednjih godinu dana na federalnom nivou osjeti taj pozitivan pritisak Tuzlanskog kantona za rješavanje pitanja putne infrastrukture - rekao je Novalić.

Dodao je da vlada ima konstantnu komunikaciju sa svim finansijskim institucijama koje mogu biti izvori finansiranja ovog projekta.

- Veoma dobro poznajemo njihova pravila i u tom smislu danas smo pažnju usmjerili i na bitne aspekte koji će doprinijeti boljem pozicioniranju ovog projekta kod finansijera. Potrebno je projektni zadatak i idejni projekat konačno usaglasiti sa revizionim primjedbama, a sve kako bismo do Nove godine mogli otvoriti tender za glavni projekat. Do tada, ja ću sa turskim investitorima razgovarati o osiguranja sredstava za izgradnju.

Kako je juče rečeno, već odavno postoji društveno – ekonomska opravdanost za izgradnju moderne saobraćajnice minimalne strukture dva puta po dvije saobraćajne trake, uz zaustavne trake i druge infrastrukturne elemente ukoliko se bude radilo o karakteru autoceste. S tim u vezi, sastanak je za podlogu imao postojeće idejno rješenje za ovaj putni pravac, a koje je uradila grupa profesora, entuzijasta sa Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta u Tuzli, saopćeno je iz Vlade TK.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.