Izvor: Poslovne novine | Utorak, 20.10.2020.| 08:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjalučki Ars inženjering uskoro počinje gradnju proizvodne hale - Angažman osiguran na projektima u BiH i regionu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Protekla godina za banjalučku kompaniju Ars inženjering bila je prilično dobra te su sve što su planirali i realizovali, istakao je direktor ove firme Ranko Skoko.

Prema njegovim riječima svi planirani projekti su završeni, a i 2020. godinu započeli su po planu, nastavljajući započete projekte iz 2019. Potpisali su i nove ugovore, ali ih je pandemija koronavirusa ipak poremetila.

- Iako nismo bili direktno pogođeni, koronavirus je negativno uticao na nas te je znatno smanjena realizacija u periodu od marta do maja. U tom periodu smo radili sa 40% kapaciteta. S obzirom na ranije sklopljene ugovore, kao i nove poslove koji su ugovoreni u periodu trajanja koronavirusa, javila se potreba za zapošljavanje novih radnika kako bi se po nastavku poslovanja u punom kapacitetu moglo odgovoriti zahtjevima i završiti svi planirani projekti u predviđenom roku. U periodu trajanja koronavirusa zaposlili smo novih 15 radnika raznih struka - kazao je za Poslovne novine Skoko.

Trenutno su u ovoj firmi orijentisani na tržišta BiH, Crne Gore i Srbije, a ako se stvore povoljni uslovi, planiraju širenje poslovanja i u druge zemlje regiona.

- Trenutno radimo na više projekata, od kojih bih izdvojio proizvodnju i isporuku konstrukcije te izvođenje građevinskih, montažnih i elektromontažnih radova na dva dalekovoda naponskog nivoa 35 kV u Crnoj Gori. Zatim, tu je izrada projektne dokumentacije za vjetroparkove VE Dževa i VE Slovinj, nastavak radova na projektima autoputa na Koridoru 5C koji se odnose na izmještanje elektroenergetskih vodova i proizvodnju, isporuku i ugradnju rasvjetnih stubova na dijelu autoputa. Također su aktuelni projekti izgradnje baznih stanica za mobilnu telefoniju za tri operatera u BiH. U Srbiji radimo na projektu izgradnje Meteorološkog stuba visine 160 m za koji naša firma proizvodi i isporučuje kompletnu konstrukciju stuba i radi njegovu montažu - kaže Skoko.

Proširenje proizvodnih pogona, odnosno izgradnja proizvodne hale planirana za prošlu započeće ipak u zadnjem kvartalu ove godine, jer im je prioritet bilo proširenje poslovnog prostora. Tako su ove godine završili novu poslovnu zgradu i time osigurali oko 100 kvadrata novog kancelarijskog prostora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.