NavMenu

Nekretnine u Zagrebu čak 42% skuplje nego prije 10 godina

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 19.10.2020. 13:46
Komentari
Podeli
Zagreb (Foto: joyfull/shutterstock.com)Zagreb
U periodu od 2010. do drugog tromesječja 2020. godine stanarine u Evropskoj uniji porasle su 14%, a cijene kuća i stanova 25%. Cijene nekretnina u Hrvatskoj, za petinu su skuplje nego 2010. godine, a rast cijena počeo je prije pet godina, prenosi Večernji list.

Analitičar Hrvatske narodne banke Davor Kunovac ističe da su cijene nekretnina u Hrvatskoj nakon višegodišnjeg pada počele ponovo da rastu tokom 2015. i da su do drugog tromjesečja 2020. godine, u odnosu na 2015. godinu, porasle oko 29%.

Pri tome su cijene u Zagrebu zabilježile rast od 42%, na Jadranu 26%, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske kvadrat stambenog prostora poskupio 13%. Cjenovni bum nije zaustavljen ni tokom pandemije i karantina pa je tako Hrvatska zabilježila snažniji godišnji rast cijena stambenih nekretnina u drugom tromjesečju u odnosu na prosjek EU. Snažniji talas poskupljenja počeo nakon što je država od 2017. godine uvela subvencije za stambene kredite.

Od 2017. do kraja 2019. godine država je subvencionisala kredite za više od 9.400 porodica, a ove godine bi u taj krug moglo da dođe dodatnih 5.000 kupaca.

Rezultati istraživanja sugerišu da je u 2017. godini, u trenutku uvođenja prvog APN-ova programa, u Hrvatskoj došlo do dodatnog ubrzavanja rasta cijena nekretnina u odnosu na spomenuta zajednička kretanja u EU.

- Rast koji je prethodio tom razdoblju očito nema veze sa subvencijama. Sveukupno, očito je da su subvencije imale učinak na povećanje cijena nekretnina, ali on nije bio dominantan - reko je Kunovac.

Hrvatski statistički zavod ističe da su u odnosu na prvi kvartal ove godine cijene novih stambenih objekata od početka aprila do kraja juna bile više 3,4%, dok su cijene postojećih stambenih objekata zabilježile rast za 1,6%. Međutim, taj rast je bio blaži nego ranije pa je u Zagrebu zabilježeno usporavanje rasta na godišnjem nivou 12,6% na 8,7%, dok je na Jadranu zabilježeno blago ubrzavanje rasta cijena koje je iznosilo 5,9%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.