NavMenu

Best-Tex iz Srpca planira razvoj sopstvenog proizvoda - Većinu izvoze za italijansku modnu kompaniju Calzedonia

Izvor: eKapija+ Utorak, 20.10.2020. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Dragan Jović)
Kompanija Best-Tex iz Srpca je osnovana prije dvije godine, sa ciljem da tržištu ponudi usluge krojenja, šivanja, kontrole i pakovanja tekstilnih proizvoda. Ujedno ova firma je u posljednje dvije godine zaposlila najveći broj radnika u srbačkoj opštini.

Većinu poslova rade po principu "lohn posla" za poznatu italijansku modnu kompaniju Calzedonia, te za GBT iz Banjaluke, koji su najveći proizvođači sportske opreme u BiH, kažu u Best-Texu za portal eKapija i dodaju da su svi poslovi za Calzedoniu izvoznog karaktera.

- Specijalizovani smo za proizvodnju donjeg veša, spavaćeg programa i sportske opreme. Prozvodnju smo počeli sa dva zaposlena radnika i sedam starih polovnih šivaćih mašina, ali napornim radom i zalaganjem svih zaposlenih, u periodu od dvije godine smo višestruko povećali broj radnika i nabavili savremenu opremu za rad – ističe Davor Dujaković, direktor kompanije Best-Tex.

Trenutno imaju 70 zaposlenih radnika, i oko 80 savremenih šivaćih strojeva.

Poslovni prostor u izgradnji (Foto: Dragan Jović)Poslovni prostor u izgradnji
- Radimo u dva poslovna prostora, jedan pod zakupom i drugi u našem vlasništvu, gdje još uvijek nismo završili sve građevinske radove. Od početka rada do danas, uloženo je oko 400.000 KM u nabavku opreme, kupovinu i opremanje poslovnog prostora. Sva sredstva su obezbijeđena uglavnom kroz kreditne aranžmane i programom Vlade RS za podsticaje za prijem radnika sa Zavoda za zapošljavanje.

S obzirom na to da rade samo uslužne poslove, sav repromaterijal i materijal im obezbjeđuju kupci, a kako ističe Dujaković, u stalnoj su potražnji za novim poslovima, i uvijek postoje određeni pregovori koji bi im omogućili dalji razvoj firme i povećanje broja zaposlenih.

Navodi da im je želja da za pet godina razviju sopstveni proizvod koji će biti prepoznat kod kupaca, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima.

(Foto: Dragan Jović)
- Kreiranje sopstvenog proizvoda, prodajne mreže, investiranje u još neke poslovne djelatnosti, sa ciljem diverzifikacije rizika je okvirni plan, iako je u aktuelnoj situaciji teško praviti bilo kakve dugoročne prognoze - kaže Dujaković.

On smatra da tekstilna industrija zauzima značajno mjesto u privredi BiH, posebno sa aspekta zapošljavanja, ali i pozitivnog uticaja na spoljnotrgovinski bilans.

- Nažalost, većina kompanija radi tzv "lohn poslove", gdje dodatna vrijednost veoma mala, praktično samo izvozimo rad i konkurišemo jeftinom radnom snagom. U vrijeme kad pandemija koronavirusa još dodatno otežava rad i tokove robe, teško da će u skorije vrijeme doći do ozbiljnog poboljšanja situacije. Mislim da je u ovom momentu najvažnije sačuvati obim proizvodnje i spriječiti otpuštanje radnika – zaključuje Dujaković.

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.