NavMenu

Izgradnja prvih kapaciteta zdravstvenog centra Guber u Srebrenici do kraja 2021. - Država preuzima vlasništvo

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 19.10.2020. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković u nedjelju, 18. oktobra, su u Srebrenici najavili izgradnju specijalne zdravstvene ustanove za liječenje ljekovitom vodom iz Gubera, koja će biti u državnom vlasništvu, a u sastavu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Miroslav Zotović iz Banjaluke.

Dodik je rekao da je loša privatizacija dovela do toga da srebrenička Banja Guber godinama ne radi i da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se ovaj prirodni kapacitet privede namjeni i počne koristiti u zdravstvene svrhe.

On je napomenuo da će ovo biti državno vlasništvo i da privatnici neće moći da mešetare sa ovim prirodnim dobrom, kao što je činjeno.

- Izražavam zadovoljstvo što su se konačno stvorili uslovi da se ide dalje. To je već odlučeno i treba da se isfinansira putem sredstava Vlade Republike Srpske i da se osposobi ova bolnica, odnosno javna ustanova - istakao je Dodik.

On očekuje da će sve biti završeno za maksimalno dvije godine, što zavisi i od sudskih sporova i eventualnih mogućih žalbi na ove procese.

Dodik je čestitao načelniku opštine Mladenu Grujičiću na ispoštovanoj dinamici, svjesni na kakve se sve probleme i opstrukcije nailazilo u pravosuđu vezano za ovaj problem.

Radovan Višković rekao je da je u procesu privatizacije napravljena jedna greška, za čiju ispravku je trebalo nekoliko godina.

- Angažovali smo Institut Miroslav Zotović iz Banjaluke. Vlada je donijela odluku da se u Srebrenici formira javna zdravstvena ustanova-specijalna bolnica Banja Guber - rekao je Višković.

Višković je istakao da je Guber "lijek", jer je ovo jedinstven kapacitet u Evropi i očekuje da će za godinu dana biti otvoreni prvi kapaciteti te ustanove na dobrobit ljudi koji ovdje žive.

On je pojasnio da će ovu ustanovu graditi sa Institutom Miroslav Zotović, da će biti u državnom vlasništvu i predviđa da će ova banja doprinijeti razvoju Srebrenice, ali i širem području.

Direktor Instituta Miroslav Zotović Goran Talić rekao je da voda iz Gubera ima ljekovita svojstva bolja od medikamenata koji se koriste za liječenje anemije i nekih drugih oboljenja.

On je istakao da Srebrenica ima dugu tradiciju u zdravstvenom turizmu i očekuje da će kroz ovu inicijativu vratiti taj ugled Srebrenici.

Načelnik opštine Mladen Grujičić izrazio je zadovoljstvo što je inicijativa opštinskog rukovodstva naišla na podršku i što se pristupilo izradi elaborata koji garantuje opravdanost investiranja i izgradnje specijalne ustanove Banja Guber.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.