Izvor: Mina | Nedjelja, 18.10.2020.| 19:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Budvanski ugostitelji najavili protest zbog najave zatvaranja ugostiteljskih objekata

Budva (Foto: Jelena Đelić)
Članovi Udruženja ugostitelja Budve, njih više od 40, okupili su se u nedeju kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Instituta za javno zdravlje (IJZ) da se ugostiteljski objekti u tom gradu od danas, 19. oktobra, zatvore zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Oni su zatražili da Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) tu odluku preispitaju, prenosi RTV Budva.

Kako su poručili, ukoliko za 48 sati njihov zahtjev ne bude razmotren, održaće protest u utorak.

Ugostitelji smatraju da je nužno preispitivanje kumulativne incidencije za Budvu.

Vido Markićević iz Udruženja saopštio je da ugostitelji nijesu jedini krivci za novonastalu situaciju, ali i da su se od prvih dana svi držali mjera NKT-a.

On je dodao da nijedan njihov radnik nije bio zaražen koronavirusom te da će planirana mjera zatvaranja dodatno usložiti situaciju.

- Postoje i druge branše koje su dozvoljene. Ne vidimo razlog zašto mi ne možemo da radimo. Bojim se da će doći do velikih protesta naših radnika. Nećemo moći isplatiti sve ono što smo im obećali, ako država hitno ne sprovede neke mjere gđe bi nam pomoć bila izdašnija, da možemo da preživimo. Ne tražimo zaradu, ni profit, samo da zaposleni ostanu kod nas i da spasimo njihove familije - poručio je Markićević.

Ugostitelj Luka Vučković je rekao da se javnosti obraćaju zbog toga što imaju ogroman broj zaposlenih i ne znaju kako će uspjeti da isplate sve radnike.

- Svi smo imali veoma tešku sezonu. Ja mislim da je rijetko ko od nas radio do 30 odsto od ukupnog prometa od prošle godine. Čeka nas zima. Nećemo imati Novu godinu zbog situacije kakva je u cijelom svijetu. Jednostavno moramo da tražimo neki spas, kompromis i način da radimo - poručio je Vučković.

On smatra da institucije treba da uvaže njihov zahtjev i da im omoguće da rade.

IJZ je odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Budvi donio uz obrazloženje da ta opština spada u grupu u kojoj je stopa obolijevanja od koronavirusa iznad 800 na 100 hiljada stanovnika.

Time, kako su kazali, automatski prelazi u grupu opština u kojima će se od sjutra i u narednih 14 dana pomenute mjere primjenjivati.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.