NavMenu

U izvozu metalske i elektroindustrije izgubljeno 500 mil KM - Prognoze o oporavku neizvjesne zbog novog talasa pandemije

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 18.10.2020. 10:23
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Spoljnotrgovinski promet u sektoru metalske i elektroindustrije u BiH za osam mjeseci ove godine manji je za oko 1,365 mlrd KM u odnosu na isti period lani, dok je samo u izvozu izgubljeno više od 500 mil KM.

Pokazuju to podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je u metalskom i elektrosektoru u navedenom periodu zabilježen pad od 18,2%.

- Pad izvoza aluminijuma u sirovim oblicima od januara do kraja avgusta u iznosu od 203,7 mil KM može se pripisati gašenju firme Aluminij pa je izvoz metalske i elektroindustrije BiH, prema realnim ocjenama, usljed negativnih efekata pandemije pao za 344,8 mil KM - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, dodavši da je ukupna vrijednost izvezenih proizvoda u metalskom i elektrosektoru iznosila 2,4 mlrd KM.

Analiza Spoljnotrgovinske komore pokazuje da su u plasmanu proizvoda iz navedenog sektora prednjačile električne mašine, oprema i njihovi dijelovi. BiH je izvezla te proizvode u vrijednosti nešto većoj od 533 mil KM. Na drugom mjestu nalaze se nuklearni reaktori, kotlovi i mašine, a vrijednost izvoza tih proizvoda bila je oko 528 mil KM. Vrijednost izvezenih proizvoda od željeza i čelika je oko 462 mil KM, a u inostranstvo su plasirani i oružje i municija "teški" oko 107 mil KM.

Od januara do kraja avgusta u BiH su stigli proizvodi iz metalskog i elektrosektora, vrijedni 3,6 mlrd KM, dok je u istom periodu lani uvezena roba vrijedna 4,4 mlrd KM. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, najviše je uvezeno nuklearnih reaktora, električnih mašina te željeza i čelika.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za Glas Srpske da je pandemija izazvala poremećaje u svim sektorima, što je posebno bilo izraženo u martu i aprilu.

- Problemi sa početka pandemije negativno su se odrazili i na naredne mjesece, tako da je u Srpskoj zabilježen pad proizvodnje u metalskoj industriji od oko 40% - istakao je Ćorić.


Dodao je da se u proteklih mjesec-dva situacija počela postepeno popravljati, narudžbe se vraćaju, a sve to je, kako je naglasio, posljedica oporavka privreda zemalja na koje se naša privredna društva najviše oslanjaju u svom poslovanju.

- Pandemija je učinila svoje. Sve što je bilo izvjesno u ovom trenutku je neizvjesno i ne znamo šta nas očekuje imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju. Privrednike brine pooštravanje mjera u zapadnoj Evropi, tako da je svaka dalja prognoza neizvjesna - rekao je Ćorić.

Tržišta

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH najviše proizvoda iz metalskog i elektrosektora u ovoj godini plasirano je u Austriju, Njemačku, Sloveniju i Srbiju. Kada je riječ o uvozu proizvoda iz tog sektora u BiH je najviše robe stizalo iz Njemačke, te Slovenije i Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.