NavMenu

Udruženje Freelance u BiH aktivno radi na poboljšanju statusa frilensera - Šalju minimalne zahtjeve za zakonsko uređenje rada

Izvor: Poslovne novine Nedjelja, 18.10.2020. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)
Iako je najavljeno, prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima se nisu našli na dnevnom redu 15. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U prethodnim danima Udruženje Freelance u BiH obavljalo je intenzivne konsultacije sa zastupnicima i zastupnicama Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta International Republican Institute (IRI) i Almedine Karić. Ističu zadovoljsto što su zastupnici/e pokazali razumijevanje za freelance zajednicu koja ima potencijal da postane pokretač ekonomskog razvoja u ovim teškim vremenima.

Najavljuju da će u narednom periodu i dalje sarađivati sa partnerima kako bi došli do najboljih zakonskih rješenja za freelance zajednicu.

- U proteklih mjesec dana Udruženje je aktivno bilo angažovano na zagovaranju izmjena prijedloga Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima u cilju osiguranja opstanka i daljeg razvoja našeg sektora u Bosni i Hercegovini - navode iz ovog udruženja.

U tom smislu imaju vrlo minimalne zahtjeve koji se odnose na ova dva Zakona, a koji podrazumijevaju:

1. Povećanje rashoda na 30%, umjesto predloženih 10%

2. Pravo na priznavanje ličnog odbitka jednako kao i ostalim zaposlenim kategorijama, što trenutno nemaju

3. Oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa do rješenja statusa freelancera kroz izmjene Zakona o radu i da i tada to plaćanje bude dobrovoljno.

4. Niža, stimulativna poreska stopa za freelancere, koja bi umjesto predložene progresivne stope od 10% do 800 KM i 20% za veće iznose, bila fiksna stopa od 10%

- Nadamo se i želimo da vjerujemo da će i sve ostale zastupnice i zastupnici s kojima smo uspostavili kontakte po ovom pitanju na narednoj sjednici podržati ove amandmane te koristimo priliku da pozovemo i sve ostale da im se pridruže pri donošenju ove za nas freelancere u BiH od egizistencijalnog pitanja važne odluke - kazali su iz udruženja.


Žele saradnju sa svim donosiocima odluka u našoj zemlji te vrlo aktivno rade na pripremi svih naših prijedloga i poziva za sastanke koje šaljemo na adrese svih političkih opcija i nevladinih organizacija. S obzirom da su kao i cjelokupna javnost u FBiH informisani da je donošenje izmjena i dopuna ovih zakonskih rješenja odgođeno za neku od narednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, njihpve aktivnosti se nastavljaju do postizanja željenog cilja.

- Stoga se nadamo da će se i lepeza političkih stranaka i njihovih zastupnika koji podržavaju naše zahtjeve proširiti i da će svi oni prepoznati naš ekonomski potencijal i značaj za dalji razvoj ekonomske slike FBiH. Samo zajedničkim kreiranjem pravednih i adekvatnih zakonskih rješenja za aktivne freelancere, uspješno ćemo otvoriti nove perspektive za samozapošljavanje u našoj zemlji - poručuju iz ove zajednice.



















Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.