NavMenu

Francuska finansijska gimnastika za spas malih i srednjih preduzeća

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 19.10.2020. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Chen Yunyu)
Francuska planira da obezbijedi 20 mlrd EUR (23 mlrd USD) za mala i srednja preduzeća pogođena korona-krizom putem takozvane šeme kvazi-kapitalnih kredita, kojom nudi investitorima državnu garanciju na prve dvije milijarde evra gubitka, prenosi Rojters pozivajući se na francuske zvaničnike.

U strahu od bankrotstava firmi koje su prije krize već bile opterećene rekordnim nivoom duga, francuska vlada želi da pokrene ovaj program početkom sljedeće godine u okviru borbe protiv ekonomskog uticaja pandemije Kovid-19.

Prema planu, koji će u ponedjeljak biti predstavljen finansijskom sektoru, banke će prvo odobravati zajmove za dokapitalizovanje malim i srednjim firmama, a zatim prodavati 90% tih zajmova institucionalnim investitorima, rekli su Rojtersu ljudi upućeni u ovaj prijedlog.

Time bi se ograničila izloženost banaka riziku po tim kreditima na 10%, a istovremeno bi se sredstva usmjerila na održive firme.

Budući da plan uključuje garanciju vlade, potrebno je da regulatori EU nadležni za državnu pomoć daju blagoslov ovom programu, posebno kada se radi o kamatnoj stopi koja bi se naplaćivala.

- Razgovori teku dobro. Evropska komisija je veoma zainteresovana za ovaj program, ali još nismo utanačili tačnu cifru - rekao je jedan izvor iz francuskog Ministarstva finansija.

Kamatna stopa vjerovatno neće biti ispod 3-5%, jer bi ovi zajmovi bili manji u odnosu na ostale dugove u bilansima stanja preduzeća, rekao je drugi izvor upoznat sa razgovorima.

Sa rokom dospijeća od najmanje sedam godina i podređenim statusom u odnosu na druga potraživanjima povjerilaca, ovi zajmovi bi bili povlašćeni tako što se ne bi računali kao dug u bilansima stanja, čime se oslobađaju resursi za finansiranje tekućeg poslovanja i investicije, što je ključno za ekonomski oporavak.

Iako francuski zakon već dozvoljava takve zajmove, oni se rijetko koriste jer su banke do sada morale da izdvajaju više sredstava za pokriće većeg rizika koji oni sa sobom nose.

Zbog smanjenja novčanih tokova izazavanog krizom, francusko Ministarstvo finansija i centralna banka procijenjuju da će malim i srednjim preduzećima biti potrebno ukupno do 20 mlrd EUR kapitala.

Mjere francuske vlade, počev od preko 120 mlrd EUR državnih garancija za bankarske kredite za hitnu podršku likvidnosti privrednicima, održale su na provšini mnoga preduzeća i za sada spriječile talas bankrota.

Štaviše bankroti kompanija su pali na nivo koji nije zabilježen još od 1989. godine, prema podacima istraživačke kompanija Altares.

Međutim, u trećem kvartalu su tri od četiri zahtjeva za bankrotom u francuskim sudovima završena likvidacijom, što bi po Altaresu mogao da bude uvod u nagli rast broja bankrota, posebno u prvom kvartalu 2021. godine, prenosi Rojters.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.