Izvor: Aviatica | Subota, 17.10.2020.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Alitalia Ita biće nova italijanska nacionalna aviokompanija

(Foto: Jelena Đelić)
Italijanska vlada je 10. oktobra usvojila odluku o osnivanju nove nacionalne aviokompanije koja bi zamijenila Alitaliju. Prema predlogu sa radnim nazivom Newco (izvedenica od new company – nova kompanija) novi italijanski avio prevoznik bi bio osnovan već početkom naredne godine i bio bi baš kao i Alitalia globalni avio prevoznik koji pruža punu uslugu putnicima.

Kompanija bi se najvjerovatnije zvala Alitalia Ita (Italia transporto aereo). Ovo je potvrdila ministarka saobraćaja Paola de Mikeli koja je jedan od potpisnika vladine odluke zajedno sa ministrima finansija Robertom Goltijerijem, ekonomskog razvoja Stefana Patuanelija i rada Nuncija Katalfa.

Mikeli je izjavila da je cilj osnivanje profitabilne i konkurente aviokompanije koja bi bila samoodrživa.

Prema odluci nova kompanija bi preuzela od stare dozvole, avione, linije, dio zaposlenih, dok bi dugovi ostali u Alitaliji koja bi potop otpočela proces likvidacije. Detalji još nisu poznati, ali se može očekivati da novi prevoznik neće moći da preuzme sve zaposlene od Alitalije, jer bi na taj način samo nastavio sa gubitaškim poslovanjem.

Nezvanično se saznaje da će nova kompanija biti usmjerena na dugolinijski saobraćaj, posebno ka Americi koji je najisplativiji. Alitalia Ita bi raspolagala sa 90 aviona i u njoj ne bi trebalo da bude više od 6.500 zaposlenih (što je duplo manje nego sada).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.