Izvor: Tanjug | Subota, 17.10.2020.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sjeverna Makedonija razmatra suvlasništvo u gasnoj elektrani u Grčkoj

Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)
Makedonska vlada razmatra ponudu Grčke da preko Elektroprivrede Sjeverne Makedonije (ESM) postane suvlasnik gasne elektrane snage 800 megavata, koja će se graditi pored terminala za prirodni tečni gas u Aleksandropolisu.

Istovremeno, vlada priprema plan za prelazak zemlje u narednom periodu sa energije uglja na druge izvore, kao što se prirodni gas, vjetar i sunce, izjavio je u petak, 16. oktobra, premijer Zoran Zaev prilikom obilaska pretovarne stanice u Skoplju za odlaganje starih peći i drugih neekoloških grejnih tijela, prenosi portal "Nezavisen.mk".

- Imamo jasnu energetsku strategiju i znamo da doazi momenat kada treba da zatvorimo kombinate koji proizvode na ugalj. Država razmišlja da prihvati jednu vrlo prijateljsku ponudu Grčke, da budemo suvlasnik gasnih terminala u Aleksandropolisu, gdje će se graditi gasna centrala od 800 MW, koja će proizvoditi dva i po puta više energije od energetskog deficita koji imamo kao zemlja - reako je Zaev.

On je objasnio da bi ta ponuda bila realizovana putem direktnih investicija ESM-a.

Portal takođe navodi da će za najviše pet godina u Rudarsko-energetskom kombinatu Bitolj biti isključen jedan blok, a ista sudbina očekuje i preostala dva bloka u narednih 10-15 godina, u zavisnosti od evropske regulative.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.