Izvor: eKapija | Subota, 17.10.2020.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH predlaže oslobađanje rudnika u FBiH plaćanja putarine na dizel-gorivo

(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Vlada FBiH je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u FBiH od plaćanja putarine na dizel-gorivo za 2021. godinu u količinama namijenjenim za proizvodnju.

Ukupna količina od 33.425.723,40 litara godišnje odnosi se na rudnike uglja Kreka, Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica, Abid Lolić, Gračanica i Banovići, rudbnike boksita Široki Brijeg, Posušje i Jajce, te firmu za zastupanje, distribuciju i prodaju građevinskih strojeva Lager d.o.o. Posušje.

Među razlozima za oslobađanje od plaćanja putarine na dizel-gorivo je i taj da se na proizvodnji uglja u jamskoj i površinskoj eksploataciji zasniva dugoročni bilans energetskih potreba FBiH i proizvodnja električne energije, jer od ukupne godišnje proizvodnje oko 80 posto proizvedenog uglja rudnici uglja u Federaciji BiH isporuče JP Elektroprivredi BiH, odnosno termoelektranama u Kaknju i Tuzli.

S današnje sjednice Vlada FBiH je Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputila i prijedlog za oslobađanje Željeznica FBiH od plaćanja putarine za dizel goriva koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2021. godinu u količini od 2.882.065,8 litara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.