Izvor: Tanjug | Petak, 16.10.2020.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradnja novog bloka u bugarskoj nuklearki Kozloduj sa Amerikancima

Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com )
Bugarska je pokrenula postupak ispitivanja mogućnosti za izgradnju novog bloka u jedinoj nuklearnoj elektrani Kozloduj, izjavio je premijer Bojko Borisov.

Vlada je na lokaciji, na kojoj bi mogla da se gradi nova jedinica, već završila istraživanje o uticaju na životnu sredinu, naveo je Borisov u video-poruci objavljenoj na njegovom Fejsbuk profilu, prenosi portal Seenews.com.

Ministarka energetike Temenuška Petkova predložila je vladi da ovlasti Bugarski energetski holding (BEH) za razgovore sa energetskim kompanijama iz SAD o mogućom opcijama za izgradnju nove jedinice na Kozloduju NPP.

Bugarski premijer je takođe rekao da će taj potencijalni projekat biti u skladu sa dugoročnom strategijom Bugarske za diversifikaciju energetskih resursa, kao i u skladu sa strategijom EU za postizanje klimatski neutralne proizvodnje energije do 2050. godine i prioritetima Evropskog zelenog plana.

- Projekat će biti realizovan korišćenjem savremene tehnologije, sa američkim reaktorom i gorivom. Na ovaj način postići ćemo stoprocentnu diverzifikaciju - poručio je Borisov u zasebnoj izjavi objavljenoj u utorak na društvenim mrežama.

Nuklearka Kozloduj radi sa dva reaktora ruske proizvodnje, kapaciteta od po 1.000 MW. Bugarska je prije pristupanja EU 2007. godine, morala da zatvori četiri starija bloka u toj atomskoj centrali snage od po 440 MW, kao odgovor Sofije na zabrinutost Evropske komisije u pogledu nuklearne bezbjednosti, podseća Seenews.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.