Izvor: eKapija | Petak, 16.10.2020.| 08:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klimatski neutralna Evropa - EU planira energetsku obnovu 35 miliona zgrada do 2030.

Ilustracija (Foto: Radovan1/shutterstock.com)
Evropska komisija želi da ubrza energetsku obnovu zgrada u Evropskoj uniji u idućih deset godina, što bi trebalo da doprinose ostvarenju cilja da Evropa do 2050. bude klimatski neutralna.

To konkretno znači energetsku obnovu još 10 miliona obiteljskih kuća i stanova, poslovnih i javnih zgrada do 2030, odnosno ukupno 35 miliona, istakao je u srijedu evropski poverenik za energetiku Kadri Simson, predstavljajući plan, prenosi portal Pametni gradovi.

- Znamo da je to moguće jer elementi ovoga što predlažemo već postoje - kazao je, navodeći kao primer programe u Litvi, Češkoj i Švedskoj.

Europska unija želi da do 2050. bude klimatski neutralna i Komisija je nedavno predložila da se emisije CO2 smanje za 55% do 2030. u odnosu na razine iz 1990, prema sadašnjih 40%.

Evropski parlament predlaže smanjenje za čak 60%. Dogovor o tome EU bi trebalo da bude postignut do kraja godine.

Zgrade u Evropskoj uniji odgovorne su za 40% ukupne potrošnje energije u EU i za 36% emisije gasova iz staklenika, navodi Komisija, a prenosi glasistre.hr.

Gotovo tri četvrtine ih je energetski neefikasno po modernim standardima i mnoge se griju na fosilna goriva.

Svake godine energetski se obnovi svega 1%, a Komisija želi da udvostruči tu stopu.

Da bi se ostvarili ciljevi do 2030, emisije od energije koju se koristi za grijanje i snabdijevanje strujom zgrada u EU-u moraju da se smanje za 60%.

Zvaničnici u Briselu nadaju se da će taj "talas obnove" pomoći 34 milona evropskih građana koji teško plaćaju račune za potrošnju energije, te da će otvoriti 160.000 novih radnih mjesta u građevinskom sektoru.

Procjenjuje se da će za ostvarenje tog ambicioznog cilja biti potrebno 275 mlrd EUR dodatnih ulaganja svake godine.

Komisija će iduće godine sprovesti reviziju Direktive o energetskoj efikasnosti zgrada i Direktive o energetskim svojstvima zgrada i predložiti njihove izmjene.

Predložiće između ostalog postupno uvođenje obvezujućih minimalnih standarda kad je riječ o energetskim svojstvima postojećih zgrada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.