Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.10.2020.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci i Gradišci

(Foto: Josue Isai Ramos Figueroa/unsplash)
Danas, 15. oktobra počeo je da radi pilot integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Banjaluci i Gradišci koji će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku od 5 dana, i to bez potrebe za dolaskom u gradsku upravu, saopšteno je iz tog ministarstva.

Sistem je jednostavan za korištenje a pristupa mu se putem linka http://egradjevinska.vladars.net dostupnog na zvaničnoj stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Na video konferenciji koja je održana ovim povodom, učestvovali su ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, britanski ambasador u BiH Matt Field, Lada Buševac, šefica Кancelarije IFC u Bosni i Hercegovini, predstavnici gradova Banjaluka i Gradiška, te predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i iz Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srpske.

Zajednički je konstatovano da je ovaj veliki korak rezultat predanog rada svih učesnika i reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji je provela Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz finansijsku podršku Britanske ambasade u BiH. Cilj projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u BiH.

- Tokom implementacije projekta, izmijenjeno je niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, provedena je cjelovita regulatorna reforma u dvije pilot lokacije, Banjaluci i Gradišci, i pilot sistem je od danas u funkciji i može elektronski zaprimati zahtjeve investitora koji žele graditi u Banjaluci i Gradišci, što će dodatno povećati atraktivnost Banjaluke i Gradiške za investiranje. Uvođenjem integrisanog sistema proces izdavanja građevinskih dozvola će biti dodatno racionalizovan, očekujemo da se na lokalnom nivou ostvare velike uštede, a naročito da će doći do smanjenja investicionih troškova. Nadamo se da će uskoro i druge opštine i gradovi Republike Srpske slijediti ovaj primjer, jer sada postoje i zakonski i infrastrukturni preduslovi da sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj uvedu ovaj sistem i to sada isključivo zavisi od njihove spremnosti da reformama unaprijede usluge koje pružaju svojim građanima i privrednicima - rekla je Golić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.