Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 15.10.2020.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi radovi na Turskom toku u RS najavljeni za početak 2022.

(Foto: Agent Plus)
Prvi radovi na izgradnji kraka strateškog gasovoda Turski tok kroz Srpsku mogli bi krenuti krajem naredne ili početkom 2022. godine, tvrdi direktor preduzeća Gas-Res Ljubo Glamočić.

Prema njegovim riječima, gradnja ovog gasovoda do sada je bila uslovljena dinamikom gradnje kraka Turskog toka kroz Srbiju, a pošto su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavili kako bi on mogao biti završen do kraja godine, to će, kako je istakao, značajno ubrzati i aktivnosti na ovom projektu u Srpskoj.

- Raduje me ta informacija, jer se time otvara i naša priča. Završetkom gradnje ovog gasovoda kroz Srbiju, a prema obećanjima nadležnih iz Srbijagasa, Srbija će započeti sa realizacijom projekta gradnje jednog kraka sa transportnog sistema Srbije ka Srpskoj, odnosno Bijeljini, u ukupnoj dužini negdje oko 100 kilometara. Prema procjenama nadležnih iz Srbije, taj dio posla mogao bi biti završen u naredne dvije do tri godine - kaže Glamočić.

Objašnjava da je već urađeno idejno rješenje trase gasovoda kroz Srpsku koje se jednim dijelom razlikuje od pređašnjeg, koje je bilo vezano za projekat gradnje Južnog toka.

- Ovaj krak gasovoda će sada jednim dijelom pratiti trasu autoputa od Bijeljine do Banjaluke i on će ići od Mačvanskog Prnjavora preko Bijeljine, Brčkog, Vukosavlja i Šamca do Doboja, Prnjavora i Banjaluke, pa sve do Novog Grada. Prema nekim grubim procjenama, gradnja samo gasovoda, bez pratećih objekata, mogla bi koštati između 180 i 200 mil EUR, a njegov kapacitet bi trebalo da se kreće oko 1,2 milijarde metara kubnih gasa godišnje. Gradnju gasovoda trebalo bi da prati i gasifikacija gradova, a planirana je i gradnja najmanje dvije gasne elektrane - toplane na području Srpske - objasnio je Glamočić.

Dodaje da će naredna godina biti iskorišćena za izradu prostorno-planske dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa sa vlasnicima parcela preko kojih će ići ovaj gasovod.

- Naravno, ostalo je još da se sa predstavnicima Srbijagasa i Gaspromom dogovorimo o finansiranju ovog projekta, ali i osnivanju zajedničkog preduzeća koje bi bilo nadležno za gradnju ovog gasovoda kroz Srpsku. Pored toga, trebalo bi da do kraja godine bude potpisan i sporazum o razumijevanju sa Srbijagasom, ali i međudržavni između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije - pojasnio je Glamočić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.