NavMenu

SASE: Edukacija upravljačkih struktura privrednih društava doprinijet će boljem upravljanju državnim kapitalom

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.03.2010. 11:48
Komentari
Podeli

Sarajevska berza - burza vrijednosnih papira pozdravlja najnovije izmjene i dopune Uredbe Vlade FBiH o edukovanju upravljačkih struktura privrednih društava, o čemu je eKapija.ba detaljno pisala.

Ovim iskorakom prihvataju se iskustva država u regionu, prije svega Slovenije i Hrvatske, koje su već prepoznale značaj kvalitetne edukacije organa upravljanja u korporacijama u kojima postoji većinsko ili manjinsko državno vlasništvo. Pomenuta Uredba nalazi se na tragu preporuka OECD-a o korporativnom upravljanju u državnim kompanijama, saopćila je SASE.

Sarajevska berza-berza smatra da će ovaj korak, ukoliko bude kvalitetno implementiran, značajno doprinijeti boljem upravljanju državnim kapitalom. No, edukacija s ciljem boljeg upravljanja kompanijom je samo jedan aspekt problema korporativnog upravljanja. Drugi aspekt je da se omogući kvalitetnija kontrola tog upravljanja, što se najbolje može postići uvrštenjem na Kotaciju SASE i obavezom prihvatanja Kodeksa o korporativnom upravljanju koji je SASE donijela prošle godine.

Kvalitetna kontrola poslovanja od strane tržišta, što je i glavni cilj izrade Kodeksa korporativnog upravljanja, je od velikog značaja i za kompanije u državnom vlasništvu, bilo da se radi o očuvanju sjaja "porodičnog srebra" ili njegovoj prodaji u postupku privatizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.