Izvor: Tanjug | Četvrtak, 15.10.2020.| 07:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gasovod TAP biće pušten u rad u novembru

Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Transjadranski gasovod (TAP) biće pušten u rad u novembru. TAP, čija je izgradnja počela prije četiri i po godine, suštinski je završen i napunjen prirodnim gasom od grčko-turske granice do prihvatnog terminala na jugu Italije, i u toku su pripreme za njegovo puštanje u komercijalnu upotrebu u novembru, piše portal Worldpipelines.com.

Očekuje se da će gasni interkonektor, koji će povezati TAP i italijanski gasni sistem Snam Rete Gas u Pulji, biti završen i spreman za transport gasa do sredine novembra, navodi se u informaciji.

Ovim gasovodom treba da se transportuje prirodni gas sa gigantskog polja Šah Deniz II iz azerbejdzanskog dela Kaspijskog mora u Evropu.

Gasovod dug 878 km, povezan je sa Transanadolijskim cevovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici u Kipoi, i prelazi preko teritorije Grčke, Albanije i Jadranskog mora do obale u južnoj Italiji.

Ruta kojom se proteže TAP može da olakša snabdijevanje gasom nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope, navodi portal i dodaje da njegov krajnji punkt u Italiji pruža višestruke mogućnosti za dalji transport kaspijskog gasa na šire evropsko tržište.

Gasovod TAP je dio Južnog gasnog koridora, koji je strateški i ekonomski važan za Evropu, jer ima važu ulogu u jačanju evropske energetske sigurnosti, diverzifikaciji snabdevanja, kao i ciljevima dekarbonizacije.

Akcionari TAP-a su British Petroleum (20%), azerbejdžanska državna kompanija Socar (20%), italijanski Snam (20%), belgijski Fluksis (19%), španski Enagas (16%) i švajcarski Akspo sa vlasničkim udjelom od 5%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.