Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 14.10.2020.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kovid bolnica u Banjaluci sa 350 kreveta do decembra na lokaciji Hirurgije

Ilustracija (Foto: miamia/shutterstock.com)
Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci Vlado Đajić rekao je da će u objektu stare hirurgije, čija je adaptacija u toku, biti 350 kreveta, dvije operacione sale i svi uslovi za prijem i liječenje oboljelih od kovida 19.

Đajić je naveo da će radovi biti završeni do sredine novembra, nakon čega će biti potrebno 10 do 15 dana da se unese oprema, tako da se početak rada na ovoj lokaciji očekuje početkom decembra.

On je podsjetio da je prije pola godina u djelimičnu adaptaciju ovog objekta uloženo oko 600.000 KM, te da su u jednom trenutku na ovoj lokaciji bila smještena 194 pacijenta.

- Analize i predviđanja svjetskih stručnjaka nisu optimistična, jer se očekuje ukrštanje influence i virusa korona i samim tim veliki broj pacijenata tokom jeseni i zime. Za nas to znači i veliki broj hospitalizovanih, te veliki broj onih sa teškom kliničkom slikom - rekao je Đajić novinarima ispred objekta stare hirurgije u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u ovom objektu biće rezervni položaj za zbrinjavanje pacijenata pozitivnih na virus korona.

- Pred nama je veliki zadatak da pronađemo sredstva za opremanje objekta, što podrazumijeva nabavku kreveta, medicinsku opremu, dijagnostičke i laboratorijske aparate, svu potrebnu kancelarijsku opremu, ali i da sa lokacije Paprikovac preusmjerimo 700 zdravstvenih i pomoćnih radnika - objasnio je Đajić.

On je dodao da će to biti izazov za organizaciju, te zahvalio svim radnicima UKC-a koji su u dosadašnjem periodu pandemije radili maksimalno odgovorno i posvećeno.

Đajić je podsjetio da je Vlada Srpske za sanaciju objekta stare hirurgije obezbijedila 1,3 mil KM bez PDV-a.On je naveo da će biti adaptirana površina od 5.700 metara kvadratnih, a da je cijena sanacije jednog metra kvadratnog oko 236 KM, što je, kako je rekao, ispod svake tržišne cijene.

Đajić je istakao da će, kada prođe pandemija, na ovoj lokaciji biti preseljena Klinika za ginekologiju i akušerstvo i Klinika za dječije bolesti, da bi mogla početi njihova rekonstrukcija na lokaciji Paprikovac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.