Izvor: Tanjug | Srijeda, 14.10.2020.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prekinuto ispitivanje vakcine Johnson&Johnson zbog "neobjašnjive bolesti" učesnika

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Američka kompanija Johnson&Johnson privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv virusa korona zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i bezbjednosti, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svijetu, nakon što je Astra Zeneca pauzirala kasnu fazu testiranja svoje eksperimentalne vakcine koja se razvija na Univerzitetu Oksford, takođe zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivanja te vakcine u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD još na pauzi.

Kompanija Johnson&Johnson saopštila je prošlog mjeseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.