Izvor: Mina | Srijeda, 14.10.2020.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatski startap Infobip će za njujoršku berzu biti spreman 2023.

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Hrvatski tehnološki start up Infobip, koji je procijenjen na najmanje milijardu dolara, mogao bi do 2023. godine biti spreman za inicijalnu javnu ponudu dionica na berzi u Njujorku, saopštio njegov izvršni direktor i jedan od trojice osnivača, Silvio Kutić.

Iz Infobipa su krajem jula, prilikom investicione runde vrijedne više od 200 miliona USD, najavili da je njihov cilj širenje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i akvizicija kompanije na tom tržištu, prenosi SEEbiz.

Kutić je za Bloomberg rekao da iduće godine očekuje prihod od milijardu USD, a ove godine dobit od 120 miliona, što je rast od 40% u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine je vodnjanski softverski div imao prihod od 602 mil EUR te je posljednjih deset godina prosječno rastao 48%.

U hrvatskoj IT zajednici neki, poput Damira Sabola, osnivača Microblinka i PhotoMatha, smatraju da je Infobip već postao najvrjednija hrvatska kompanija, odnosno da je daleko premašio milijardu USD valuacije i dostigao Inu.

Infobip trenutno ima oko 2,4 hiljade zaposlenih širom svijeta u 68 kancelarija, a za vrijeme pandemije su zbog potražnje za njihovim rješenjima dodatno zaposlili 500 radnika. Njihovi su klijenti i WhatsApp, Uber, Burger King, velike banke i telekomi, a bave se tehnološkim rješenjima preko kojih kompanije komuniciraju s klijentima.

Infobip je, kako se to najjednostavnije opisuje, globalna višekanalna komunikaciona platforma u oblaku.

U kompanija sada žele da cementiraju poziciju na profitabilnom sjevernoameričkom tržištu i privuku pažnju potencijalnih investitora u sklopu priprema za kotaciju na berzi.

U julu je objavljeno da u Infobip vlasnički ulazi američki fond One Equity Partners, a do tada su se 14 godina razvijali vlastitim snagama i pritom bili među najbrže rastućim kompanijama u Hrvatskoj. Kada bi najavljeni IPO, kao sljedeća razvojna stepenica, tačno mogao biti realizovan, odlučiće 2023. godine. Sada nastoje da dublje uđu u tehnologiju kojom se bave.

Kutić je ranije rekao da oni već nekoliko godina grade tim i prisutnost u SAD, te da imaju kancelarije u Vankuveru, Nju Džersiju i San Francisku, kao i data centre u Njujorku i Torontu. Jači iskorak i učvršćenje pozicije podrazumijeva, objasnio je, potencijalne akvizicije s ciljem dobijanja dodatne skale i baze korisnika, kao i akvizicije onih kompanija koje će dodatno ubrzati transformaciju poslovnog modela Infobipa i u smjeru konverzacijskog SaaS-ja.q

Cilj je sada i akvizicija kompanije na tom tržištu. Metu još, kako su kazali, nijesu našli.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.