NavMenu

Slovenci oduševljeni: Farmland iz Nove Topole jedna od najmodernijih farmi u Evropi

Izvor: Nezavisne novine Subota, 27.03.2010. 09:46
Komentari
Podeli

"Farmland" iz Nove Topole, kod Gradiške, sa dnevnom proizvodnjom od oko 30.000 litara mlijeka, jedna je od najmodernijih i najvećih farmi muznih krava u Evropi, ocijenili su slovenački zadrugari, koji su 24. marta 2010. godine posjetili ovu farmu.

"Ovakva farma ne postoji u Sloveniji i s tehnologijom i brojem grla mnogo je ispred nekih velikih evropskih farmi. Iznenađeni smo onim što smo vidjeli, a s ovakvim farmama i menadžmentom mjesto vam je u EU", kazao je Ivan Druo, vođa grupe od oko 35 poljoprivrednika iz Slovenije okupljenih u poljoprivrednoj zadruzi "Šaleška Dolina".

On ističe da su slovenački poljoprivrednici oduševljeni organizacijom posla i činjenicom da se na jednom mjestu nalazi i proizvodnja i prerada stočne hrane, te reproduktivni centar, što je rijetkost u ovom dijelu Evrope.

"Sve je na jednom mjestu i potpuno je zaokružen proces proizvodnje, što je veoma bitno za ovako velike farme. Što se tiče organizacije posla i veličine farme, daleko ste ispred Slovenije, a po kvalitetu mlijeka smo gotovo isti", kazao je Druo i napomenuo da su iznenađeni kvalitetom grla i načinom na koji funkcioniše reproduktivni centar.

Druo naglašava da ovakve farme država treba podsticati i podržavati, dok ne budu u prilici da koriste novac iz fondova EU.

"U Sloveniji je veoma teško doći do fondova EU koji podstiču razvoj poljoprivredne proizvodnje i seljaci imaju dosta muka da ispune sve uslove, ali ova farma je na nivou zadatka", kazao je Druo.

Hrvoje Capar, portparol "Farmlanda", kaže da su Slovenci bili u prilici da vide jednu od modernijih i tehnološki najrazvijenijih farmi krava u ovom dijelu Evrope, ali da njeni kapaciteti još nisu popunjeni.

"Kapacitete ćemo popuniti uz pomoć Direkcije za robne rezerve RS od kojih u narednih nekoliko mjeseci očekujemo 1.000 junica. Time ćemo proizvoditi oko 60.000 litara mlijeka dnevno", rekao je Capar.

Farma krava "Farmland" u pogledu koncentracije stoke na jednom mjestu najveća je u Evropi, a trenutno raspolaže sa oko 2.800 grla, od čega 1.500 krava. Sa farme dnevno izađe oko 30.000 litara mlijeka, a za nju je vezano oko 60 kooperanata.

"Naš cilj je da dnevno proizvodimo oko 60.000 litara mlijeka i u narednom periodu uz pomoć države to ćemo i učiniti", kazao je Capar.

On je istakao da u sklopu farme trenutno obrađuju oko 3.000 hektara zemljišta, koje je dobijeno pod koncesiju, te da je nedavno kupljena i mješaonica stočne hrane kapaciteta od oko 300 tona krmnih smjesa dnevno.

"Sa svim ovim kapacitetima imamo potpuno zaokružen proces proizvodnje sirovog mlijeka", istakao je Capar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.