NavMenu

Privredna komora RS planira intenzivnije raditi na povećanju robne razmjene sa Turskom

Izvor: eKapija Srijeda, 14.10.2020. 08:02
Komentari
Podeli

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Unapređenje saradnje između preduzeća iz Republike Srpske i Turske i povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene dvije zemlje bile su teme jučerašnjeg sastanka direktora Privredne komore RS Pere Ćorića i ambasadora Turske u BiH Halduna Koča, saopšteno je na sajtu komore.

Na sastanku je rečeno da je trgovinska razmjena RS i Turske od 2013. do 2017. bilježila pozitivne trendove, budući da je zabilježen značajan rast izvoza u Tursku koji je povećan sa 16,1 mil KM u 2013. godini na 75,86 mil KM u 2017. godini.

Uvoz iz te zemlje takođe je rastao, ali po manjoj stopi od rasta izvoza, te je povećan sa 56,8 mil KM u 2013. na 102,6 mil KM u 2017. godini.

Navedeno je da je tokom 2018. došlo do smanjenja izvoza iz RS u Tursku za skoro 60%, a iznosio je 32,6 mil KM, dok je uvoz smanjen za 557.000 KM.

Trend smanjenja izvoza nastavljen je i tokom 2019, iako je na kraju ove godine evidentiran rast izvoza od blizu šest posto, u odnosu na 2018. godinu.

Ćorić je izjavio da je smanjenje izvoza posljedica odluke Republike Turske iz aprila 2018. da uvede kvote na izvoz iz BiH i to za šećer, ulje, brašno i meso, što se u značajnoj mjeri negativno odrazilo na izvoznike.

U međuvremenu, kako je istakao, otklonjene su prepreke čime je omogućen izvoz mesa u Tursku, što su dvije kompanije iz BiH, od toga jedna iz Republike Srpske, već iskoristile i izvezle po 500 tona mesa.

Na sastanku je zaključeno da ukupna vrijednost obima robne razmjene može biti mnogo veća i da će upravo na tom pitanju intenzivnije raditi Privredna komora Republike Srpske i Konzulat Turske u Banjaluci.

Direktor komore zahvalio je Ambasadi Turske na višegodišnjoj podršci prilikom odlaska domaćih kompanija na velike sajmove u Tursku.

Ambasador Koč je rekao da u Republici Srpskoj već uspješno posluje nekoliko turskih kompanija, ali da je zadatak ambasade da na osnovu potencijala kojima RS raspolaže dovede i nove investitore, napominjući da su turski ulagači zainteresovani za različite grane privrede, od turizma, preko poljopivrede i zdravstva, do energetike i rudarstva, saopćeno je iz Privredne komore RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.