NavMenu

NOVALIĆ: Mini hidrocentrale uopće nisu potrebne

Izvor: biznis.ba Srijeda, 14.10.2020. 15:26
Komentari
Podeli

Fadil NovalićFadil Novalić
Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je kako su naše šume, rijeke i planine napadnute mini hidrocentralama koje su štetne za prirodu. Naglasio je kako one, u vremenu kada je tehnologija drastično napredovala, uopće nisu potrebne.

- Korist u dobijanju struje je nikakva. Isključivo je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika. Toliko je tehnologija napredovala posljednjih godina da mi uopće ne moramo graditi mini hidroelektrane. Tu su vjetroelektrane, a mi smo iz njih za tri godine dobili 120 megavata struje i potpisali smo saglasnost za proizvodnju još 125 megavati. Nije više racionalno graditi ni blokove ni mini hidrocentrale. Tu je i solarna energija kojom je šest puta jefitiniji izvor električne energije - kazao je Novalić nakon sastanka sa predstavnicima nevladinih udruženja koja se bore za zaštitu rijeka i okoliša.

Zaključeno je da će se mijenjati pristup prema mini hidrocentralama, kao i strategija koliko god je to moguće, u smislu da se takvi projekti više ne podržavaju. Ovaj dio neće biti moguće promijeniti potpuno, jer su neki ugovori potpisani do 2023. godine.

- Treba sistemski pristupiti izmjeni zakonodavstva da ne podržavamo ono što je štetno. Mini hidroelektrane zaista mijenjaju život lokalnih zajednica, pogotovo stanovništva koje žive u okolini - rekao je Novalić.

Lejla Kusturica iz Fondacije za društvene promjene ACT kazala je kako je ovo bio važan sastanak čuvara rijeka u BiH i vlasti. Razgovarano je o spasu rijeka Doljanka, Neretvica i Kruščica, a vlastima su predstavili na koji način su svi radovi prouzrokovali štetu okolišu i štetu lokalnom stanovništvu.

Iz Vlade FBiH je obećano da će građane do početka novembra obavijestiti o promjenama bitnih dokumenata, te pripremi izmjena pravilnika i zakona.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.