Izvor: eKapija+ | Utorak, 13.10.2020.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovativnim i pouzdanim rješenjima do sigurne mreže klijenata - B2 Link djeluje u domenu IT sigurnosti, digitalizacije i telefonije

Kompanija B2 Link telekomunikacioni inženjering prisutna je na tržištu BiH više od 10 godina, ali ono što je važnije, zaposleni u kompaniji imaju višedecenijsko iskustvo u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologija i implementaciji novih usluga i servisa na tržištu. Klijenti sa kojima godinama grade uspješnu saradnju su prije svega telekom operatori, obrazovne institucije, kompanije iz finansijskog sektora, proizvodne i maloprodajne, a među njima su i najveće domaće kompanije.

Kažu da su sa klijentima izgradili odnos zasnovan na obostranom povjerenju i zajedničkom pronalaženju kvalitetnog i ekonomski prihvatljivog rješenja. Smatraju da su inovativnost i pouzdanost rješenja ono što ih izdvaja na tržištu na kome djeluju.

Kako ističu za portal eKapija, ponosni su na sva rješenja koja su implementirali, jer u jakoj tržišnoj utakmici na svaku priliku gledaju kao na veliki uspjeh.

- Radimo sa provjerenim i pouzdanim svjetskim proizvođačima opreme/rješenja tako da naši korisnici dobijaju pouzdana i stabilna rješenja koja im omogućavaju kontinuitet poslovanja i fokusiranje na core business. Kroz konstantu edukaciju i partnerske statuse sa vendorima pratimo tehnološke trendove i pažljivo biramo rješenja prilagođena našem tržištu. Svaki servis se prije implementacije detaljno testira u B2 Link LAB-u, a na tržište izlaze samo ona koja zadovolje naše visoke kriterijume – ističu u ovoj banjalučkoj kompaniji.

Dodaju da poseban izazov predstavlja implementacija novih usluga i servisa koji zahtijevaju i najviše energije i truda.

- Kroz naš sektor za sistemsku integraciju klijentima nudimo poslovna rješenja za digitalno poslovanje, svu vrstu komunikacija- govor, video, data, IT security i naše pakete za obezbjeđivanje kontinuiteta u poslovanju, dok smo kroz drugi sektor B2 Linka - sektor za projektovanje pristupnih mreža, izradili rješenja za više od 20.000 optičkih priključaka na teritoriji BiH, koristeći savremene GIS alate – navode u B2 Link.

Kao svoju prednost vide to što se potpuno posvete klijentima. Osim toga, zajedničkom edukacijom sa klijentima i podrškom partnerskih kompanija, dolaze do novih ideja i savremenijih rješenja čijom implementacijom utiču na konkretan problem.

- Problemi klijenata su i naši. Implementacijom raznih IT alata detektujemo probleme kojih korisnici i nisu bili svjesni ili su ih pripisivali Marfijevom zakonu. Upozoravamo klijente na probleme prije nego ih oni primijete i predlažemo konkretna rješenja.

Istaknuti projekti

Kažu da im je teško da izdvoje određenog poslovnog partnera i projekat, jer su im svi podjednako značajni. Razlika je samo u tome da li su rješenja koja su kreirali više ili manje kompleksna.

- U tom smislu bismo izdvojili kontakt centar za kablovskog operatora Elta Kabel kao i kompleksno rješenje kontakt centra za NLB banku, realizovano u potpunoj redundanciji i na DR lokaciji. Međutim, kada kao sistem integrator implementirate IT security rješenje za oko 400 računara u kampusu koji se prostire na površini od 20 km, značajno olakšate posao IT administratoirma i omogućite im onlajn uvid u sigurnosno stanje mreže i servisa, onda je to za nas takođe značajan partner, a odgovornost naše kompanije veća.

Iako kažu da su ponosni na sva rješenja koja su implementirali, te da u svakoj prilici vide šansu za uspjeh, u razgovoru za naš portal izdvojili su nekoliko njih u domenu IT sigurnosti, digitalizacije, telefonije, kontakt centara.

Zajedno sa kolegama iz kompanija Cisco i Blic.net implementirali su servis Sigurni Internet koji korisnicima nudi efikasnu zaštitu od internet prijetnji. Radi se o novom servisu na našem tržištu koji u osnovnoj verziji štiti korisnike od malware-a, virusa, Rransomware-a, pristupa phishing sajtovima, a u naprednoj verziji prepoznaje određeni sadržaj (kockanje, sajtovi za odrasle, terorizam, droga, oružje,...) i spriječava njegovo prikazivanje na koriničkom veb pretraživaču.

- Nadamo se da ćemo pomoću ovog servisa makar malo zaštiti našu djecu i omogućiti im da internet koriste na pravi način u svrhu edukacije i ličnog napredovanja bez mogućnosti pristupa i trošenja vremena na neprijemjerenom sadržaju. Pozivamo sve korisnike ICT www.blic.net da besplatno probaju ovaj servis prvi mjesec na linku.

Potom, u saradnji sa kolegama iz m:tel-a i NLB Banke omogućili su da kontakt centar NLB Banke bude praktično 100% vremena dostupan svojim klijentima.

Implementacijom opreme američkog proizvođača Patton, čiji su distributer za tržište BiH, učestovovali su u projektu digitalizacije telco infrastrukture i gašenju ISDN servisa.

- Pomoću Patton media gateway uspješno smo povezali sve tipove PBX kućnih centrala prisutne na našem tržištu - Panasonic, Siemens, Aastra, BusinessPhone, Cisco i drugi, preko SIP trunk-a i to na način da krajnji korisnik osjeti samo prednosti nove digitalne IP komunikacije.

Takođe, ponosno su istakli rješenje videokonferencije za visokoškolsku ustanovu u Banjaluci gdje su preko Cloud video-conference rješenja omogućili onlajn prenos predavanja na više lokacija u BiH i Srbiji. Studenti su dobili mogućnost da prate predavanja sa bilo koje lokacije, sa bilo kog uređaja, kao i opciju da mogu više puta preslušati ista predavanja.

Budući planovi

U kompaniji B2 Link navode da im je za poslovanje prioritetno tržište BiH i održavanje dobre prakse sa postojećim i novim klijentima. Osim toga, imaju u planu da uspostave saradnju sa kompanijama u Crnoj Gori i Sloveniji.

- B2 Link će se u budućnosti pozicionirati kao IT system integrator koji nudi paket servisa/usluga za privredne subjekte kojima će značajno digitalizovati i unaprijediti njihovo poslovanje, uz podizanje sigurnosti na jedan viši nivo. Trenutno na dnevnom niovu odbranimo preko 1.500 pokušaja pristupa veb sajtovima zaraženim malware-ima i preko 8.500 posjeta sajtovima koji sadrže cryptoblocking malware. Naš cilj je da u budućnosti zaštitimo još više poslovnih i rezidencijalnih korisnika od zlonamjernih prijetnji sa interneta kao i da spriječimo hakere da infrastrukturu naših korisnika koriste za DDOS napade.

Projektni tim B2 Link-a će u narednom periodu biti fokusiran na izradi projektne dokumentacije, odnosno, na digitalizaciji postojeće TK infrastrukture za telekom operatore, ističu u firmi. To podrazumijeva unos kompletne telekomunikacione infrastrukture i svih njenih elemenata u CAD/GIS format, kao i pripremu za pohranjivanje u jedinstvenu GiS bazu telekom operatora.

Uzimajući u obzir poslovno okruženje i trenutnu situaciju u društvu, B2 Link će nastojati da zadrži dugoročne projekte i ugovore, a istovremeno pokušati da prepozna nove poslovne prilike.

Osim iskusnih IT stručnjaka, dio B2 Link tima su i mladi, kreativni ljudi koji su spremni da uče i napreduju, kao i da profesionalno odrađuju zadate projekte.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.