NavMenu

Pokušaj izlaska iz krize - Aerodrom Sarajevo nudi baze za aviokompanije

Izvor: Klix Utorak, 13.10.2020. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Fotokon/shutterstock.com)
Međunarodni aerodrom Sarajevo objavio je poziv aviokompanijama za uspostavu baze, a što bi sa sobom donosilo posebne pogodnosti i sniženja.

Kako se navodi, pod bazom se podrazumijeva mjesto iz kojeg član posade normalno započinje i završava vrijeme dužnosti i gdje, u normalnim uslovima, operator nije obavezan osigurati smještaj člana posade aviona.

Primjera radi, svoju bazu u BiH trenutno ima samo kompanija WizzAir i to na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

U prvoj fazi baza se uspostavlja s dva aviona, s opcijom povećanja broja aviona, kako se budu povećavali raspoloživi kapaciteti Međunarodnog aerodroma Sarajevo ili ako se ispune drugi uslovi.

Pravo na podnošenje zahtjeva za bazu imaju sve aviokompanije koje planiraju uspostaviti redovnu liniju ili linije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Prednost će imati oni avioprijevoznici koji planiraju realizirati najveći broj aviooperacija na sedmičnom, mjesečnom, odnosno godišnjem nivou te avioprijevoznici koji namjeravaju povećati broj aviooperacija u 2022. i 2023. godini.

Prednost će imati oni avioprijevoznici koji planiraju otvoriti veći broj destinacija, kao i uspostaviti letove ka destinacijama na kojima nije bilo letova u 2019. godini.

Prednost će također imati aviokompanije koje planiraju operirati tipovima aviona koji imaju kapacitet putnika 150 i više, a pri čemu zadovoljavaju zahtjeve zaštite okoliša i zaštite od buke u skladu sa zakonskim propisima, nosivost piste, tehničke karakteristike Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Baza avioprijevoznika se uspostavlja na period od 2021. do 2023. godine i rok za prijavu ističe krajem oktobra.

Poticaji, odnosno popust za aviokompaniju odrediće se na bazi broja prevezenih putnika za aviokompanije koje imaju bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.