Izvor: Pobjeda | Utorak, 13.10.2020.| 07:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crna Gora će u drugoj polovini 2021. raspisati konkurs za 5G mrežu

(Foto: Toria/shutterstock.com)
U drugoj polovini naredne godine Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP) će raspisati konkurs za dodjelu slobodnih radio-frekvencija, što obuhvata i implementaciju 5G mobilnih mreza, navodi se u planu za narednu godinu koji je ušao u skupštinsku proceduru.

- Očekuje se da će za implementaciju MFCN sistema, uključujući i 5G mobilne mreže, do sredine 2022. biti raspoloživi i svi resursi iz opsega 694-790 MHz i 3400-3800 MHz, kao i 1 GHz spektra i iz 24,25-27,5 GHz (blok 26,5-27,5 GHz). Kako se navedena tri opsega smatraju pogodnim za inicijalnu primjenu 5G mobilnih mreža, Agencija namjerava da resurse iz ovih opsega stavi na raspolaganje mobilnim operatorima kad se stvore uslovi za njihovo nesmetano korišćenje za ove primjene - navodi se, između ostalog, u planu EKIP-a za narednu godinu.

U dokumentu se podsjeća da i laičku i stručnu javnost zaokuplja takozvano EM zračenje i uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

EKIP zato planira da tokom 2021. obezbijedi izradu stručno naučnog dokumenta koji će pružiti smjernice za procjenu u kojim scenarijima je instalacija 5G baznih stanica moguća bez detaljnih analiza, a u kojim je potrebno sprovesti detaljne analize i na koji način. Taj dokument treba da da odgovor i u kojim situacijama nije moguća instalacija 5G bazne stanice na planiranoj lokaciji.

Neophodno je, ocijenili su iz EKIP-a, osigurati da se 5G bazne stanice implementiraju isključivo na način koji podrazumijeva da na mjestiina gdje se ljudi mogu naći u dužem vremenskom periodu parametri EM polja neće preći maksimalno dozvoljene granice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.