NavMenu

Prihodi od indirektnih poreza manji za 10,27% - U planu izdvajanje novca za gradnju novih prelaza

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.10.2020. 13:31
Komentari
Podeli

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Prihodi od indirektnih poreza u BiH za devet mjeseci iznosili su 5,327 mlrd KM i manji su za 10,27% u odnosu na isti period prethodne godine, kada su bili 5,936 mlrd KM, rekao je direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula.

Džakula je za Večernji list, izdanje za BiH, naveo je da je pad prihoda znatan, ali i očekivan zbog pandemije virusa korona.

On je naglasio da se situacija polako stabilizuje, te da je najveći pad prihoda od 31,93% bio u aprilu.

Džakula je naglasio da je za devet mjeseci ukupan izvoz iznosio 7.809.942.071 KM i manji je za 12,81%, kao i da je došlo do pada uvoza za 15,81%, što govori da se sve zemlje suočavaju sa istim problemima.

On smatra da se svi nivoi vlasti trebaju uzdržati od nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava i usmjeriti ih u razvojne projekte koji će podsticati rast BDP-a i stvarati nove vrijednosti.

Džakula je podsjetio da je u ovoj godini UIO odobrena 4,2 mil KM za izgradnju i opremanje graničnog prelaza Doljani i u toku je izrada tehničke dokumentacije i pripreme za izbor projektanta.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini odobreno je 4,2 mil KM za izgradnju prelaza Osoje, a u budžetu za ovu godinu zatražiće sredstva za izgradnju objekata u vazdušnoj luci u Banjaluci, izgradnju graničnog prelaza Klobuk-Zupci i graničnog prelaza Uvac, te rekonstrukciju i dogradnju graničnih prelaza Čepikuće i Brod.

- Trenutno UIO radi na izgradnji graničnih prelaza Bratunac i Svilaj, završava se carinski arhiv u Mostaru, kao i zgrada regionalnog centra u Tuzli - rekao je on.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.