NavMenu

Poljoprivrednici zatrpani viškom mesa, mlijeka i krompira - Jedina adekvatna mjera uvođenje prelevmana i smanjenje uvoza

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.10.2020. 11:28
Komentari
Podeli

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Dok se gomilaju viškovi mesa, mlijeka, krompira i drugog povrća, poljoprivrednici u oba entiteta u BiH tvrde da problem ne mogu riješiti ni podsticaji entitetskih vlada koji su im dosta pomogli, ali je jedina prava mjera uvođenje prelevmana i smanjivanje uvoza ove robe u BiH.

Vlada Federacije BiH odlučila je da iz programa pomoći privredi, a usljed pandemije virusa korona, izdvoji 10 mil KM za poljoprivredu. Premijer Fadil Novalić rekao je prije nekoliko dana da je dosta toga posijano i uzgojeno i da to sada treba i prodati.

Kada je u pitanju Republika Srpska, iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske za Nezavisne su istakli da ovo ministarstvo već ima podsticaje za proizvodnju.

- U vezi s mesom i povrćem, za koje su proizvodači iskazali višak proizvodnje, organizovan je vanredni interventni otkup, za šta je izdvojeno dodatnih 5 mil KM iz Kompenzacionog fonda - kazao je Aleksandar Macanović, portparol ovog ministarstva.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za Nezavisne konstatuje da je Vlada FBiH napravila odličan potez izdvajanjem 10 mil KM za poljoprivredu i da će to umnogome pomoći agrar, ali i stočarstvo.

Ističe da se ova pomoć Vlade FBiH odnosi direktno na one koji se bave izvozom.

- Znamo da imamo viška mlijeka i mesa, koje se teško plasira, kao i krompira i drugog povrća. Treba sad sve sumirati da vidimo čega sve ima još viška kako bi se ta roba napravila konkurentnom i mogla lakše plasirati na inostranom tržištu - kazao je Bićo i dodao da će pomoć Vlade FBiH biti od koristi upravo kod stvaranja konkurentnosti proizvoda koji budu išli u izvoz.

Ističe da u FBiH otkup ide nesmetano, ali problem nastaje kad se roba nađe kod otkupljivača.

- Kod njih se roba gomila, potrošnja pada, a robu je teško prodati. Nama najviše smeta uvoz. Sve bi se ovdje moglo plasirati, ali zbog sporazuma koje država ima, nemoguće je zaustaviti uvoz - kaže Bićo.

Jedan od uzorka pojave viškova je i porast proizvodnje, a kako ističe Bićo, poljoprivrednicima u plasmanu ne pomaže ni to što je pala cijena pojedinih proizvoda, poput krompira, mesa ili mlijeka.

I Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske, potvrđuje da ima viškova.

Vlada RS je, kako kaže, za povrće izdvojila 2 mil KM te se povrtari još ne bune, iako imaju viškova.

- Kada je u pitanju meso, situacija je izuzetno teška, Vlada je dala 5 mil KM za otkup mesa, što je iskoristilo pet većih proizvođača. Seljaci su nezadovoljni, a problem neprodanih bikova koji su prerasli i dalje postoji. I svi proizvođači mlijeka su u problemima. Stoga poljoprivrednici smatraju da bi prava mjera bila uvođenje prelevmana i carina, što bi bio spas za poljoprivredu u RS. Od pet miliona KM mi nismo vidjeli konkretnu korist, nego smo ostali na istom ili nam je čak gore nego što je to bilo u januaru, kad je bio prvi otkup bikova - kaže Usorac.

Tvrdi da na nivou BiH ima 20 miliona litara viška mlijeka. Tržište to, po svemu sudeći, ne može amortizovati, a cijena mlijeka pada. Zbog svega, proizvođači su veoma nezadovoljni.

- Pala je kupovna moć građana, a uvoz je ostao i to diktira cijenu, a države iz kojih se uvozi proizvođačima daju podsticaje - kaže Usorac.

Dodaje da se uvozi i jeftino meso.

- Oni koji su uvozili meso, u prvih šest mjeseci zaradili su 50 mil KM - tvrdi Uosorac.

Pojašnjava da je problem i u višku krompira i kukuruza. Neke države u EU su, kako ističe, ograničile uvoz ovih namirnica, te bi isto trebalo da uradi i BiH, jer joj to, kako kaže Usorac, Sporazum o slobodnoj trgovini omogućava u jednom dijelu.

- Seljaci su posijali mnogo krompira, entitetske vlade su ih nagovorile, dale podsticaje... Sad taj krompir leži. Više niko neće htjeli da sije krompir - konstatuje Usorac.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.