Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 12.10.2020.| 10:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS i Srbija ponovo organizuju izbor za najbolju tehnološku inovaciju - Pandemija uslovila drugačiji format takmičenja

(Foto: lOvE lOvE/shutterstock.com)
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević najavio je da će Srbija i Republika Srpska i ove godine zajednički organizovati takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju.

– I ove godine, bez obzira na situaciju uzrokovanu epidemijom virusa korona, organizovaćemo ovu manifestaciju s tim što će biti organizovana u drugačijem formatu – rekao je Rajčević trećeg dana manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", koja se zbog epidemije ove godine organizuje u formi TV emisija.

U emisiji posvećenoj saradnji Republike Srpske i Srbije u naučno-tehničkoj oblasti, Rajčević je naveo da je takmičenje vid podrške resornih ministarstava Srbije i Srpske talentovanim ljudima, a tokom 13 godina nagrađeno je više od 40 timova i za to izdvojen fond od skoro pola miliona maraka.

Istakao je da je program "Srbija digitalizuje" sveobuhvatan program koji je namijenjen, ne samo građanima Srbije nego i Republike Srpske, te podsjetio na prošle godine potpisani memorandum o saradnji sa Kancelarijom za elektronsku upravu Vlade Srbije.

U okviru toga je i saradnja na razvoju informatičke infrastrukture – uspostavljanje nacionalnog dejta centra, kao i tehnička pomoć Vlade Srbije u definiciji ključnih državnih informatičkih projekata u Srpskoj, u razvoju elektronskih usluga, odnosno elektronskih servisa.

– U toku je realizacija nekih ključnih elektronskih usluga koje su već realizovane u Srbiji, a njihovu implementaciju očekujemo ubrzo i ovdje - rekao je Rajčević, prenosi RTRS.

Napomenuo je da u tom smislu nikad nije bila bolja saradnja između Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Kancelarije za e-upravu Vlade Srbije, ali cijele Vlade Srbije.

Rajčević je ocijenio da srpski narod i sa lijeve i sa desne strane Drine treba što više da radi na ujednačavanju prakse, prije svega u oblasti obrazovanja, ali i u oblasti kulture.

– Veoma mi je drago što i Vlada Srbije nas iz Republike Srpske ne posmatra kao nekakvu dijasporu, jer mi smo dio jednog, istog kulturološkog identitetskog prostora – rekao je Rajčević.

Rajčević je istakao važnost rada Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ističući da realizacija brojnih zajedničkih projekata, inicijativa, obilježavanju zajedničkih datuma za srpski narod, između vlada Srbije i Republike Srpske ne bi bila moguća bez operativnih tački spajanja kakve su Predstavništvo Srpske u Srbiji i Ambasada Srbije i njen konzulat u Banjaluci.

– Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji je jedno od reprezentativnijih privrednih predstavništava koje imamo u svijetu, a gospodin Mladen Cicović i njegov tim zaista rade fantastičan posao – rekao je Rajčević.

Pozdravio je dugogodišnju praksu Srbije da po pravima izjednači status studenata iz Srbije i Republike Srpske, te ukazao da studentska razmjena doprinosi boljem povezivanju istog naroda koji dijeli administrativna granica i jedna rijeka.

Rajčević se osvrnuo i na saradnju Srbije i Srpske u uspostavljanju inovacionog i naučno-istraživačkog centra za mlade u opštini Osmaci po uzoru na Istraživačku stanicu Petnica u Srbiji, čiju je realizaciju usporila epidemija virusa korona.

– Optimista sam i vjerujem da ćemo ući u operativnu realizaciju projekta i da ćemo do okončanja mandata ove vlade imati bar konture projekta koji će biti implementiran u Osmacima – rekao je Rajčević.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" ove godine se prvi put, umjesto u gradovima širom Srbije, realizuje u formi TV serijala koji obuhvata šest kolaž emisija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.