NavMenu

Izgradnja obilaznice oko Budve moguća kroz model privatno-javnog partnerstva

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.10.2020. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore je u četvrtak, 8. oktobra 2020. godine, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, usvojila informaciju o formiranju Komisije za reviziju tehničke dokumentacije za obilaznicu oko Budve na trasi brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja i dala saglasnost da se za rad Komisije za reviziju Idejnog projekta obilaznice izdvoji 461.420 EUR.

- To predstavlja 10% u odnosu na vrijednost projektovanja od 4.614.200 EUR, obezbijeđenih iz bespovratnih sredstava kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Na čelu Komisije je prof. dr Duško Lučić, redovni profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore - saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, isplatu sredstava članovima komisije će vršiti Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, u svojstvu investitora, na osnovu troškovnika koji mu dostavlja predsjednik komisije na mjesečnom nivou. Naknada za rad članovima komisije određuje se proporcionalno učešću odnosne oblasti u ukupnom projektu, odnosno na osnovu stvarnog obima angažovanja svakog člana komisije.

- Vlada je saglasna i da predsjednik i članovi komisije (izuzev prevodioca) tokom cijelog perioda angažovanja u
Komisiji moraju imati osiguranje od profesionalne odgovornosti za osigurani rizik od po 200.000 EUR - navodi se između ostalog u dokumentaciji objavljenoj na sajtu Vlade.

Projekat Brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja u zoni Jadransko-jonskog koridora je jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata iz domena putne infrastrukture u Crnoj Gori, za koji je do sada obezbijeđena i značajna podrška Evropske Komisije.

Obilaznica oko Budve na trasi Brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja ukupne dužine od oko 30 km se sastoji od tri dionice - sjeverni krak od petlje Kotor do petlje Bratešići (Podlastva), središnji krak od petlje Bratešići preko petlje Budva (Markovići) do petlje Vrijesno i južni krak od petlje Vrijesno do petlje Petrovac.

- Kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework - WBIF) obezbijeđena su bespovratna sredstva u vrijednosti od 4.614.200 EUR za izradu Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za cijelu obilaznicu u dužini od oko 30 km, i izradu Glavnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo i tenderske dokumentacije za središnju dionicu u dužini od oko 11,1 km. Realizacija sredstava je započela 8. jula 2019. godine - navodi se u objavljenoj dokumentaciji.

Kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework - WBIF), za ko-finansiranje izgradnje prioritetnog, središnjeg, segmenta obilaznice oko Budve, obezbijeđena su bespovratna sredstva od 42,1 mil EUR.

- Realizacija sredstava predstoji, i model realizacije, odnosno izgradnje o kome se razmišlja jeste privatno-javno partnerstvo, a precizniji procijenjeni kapitalni izdatak izgradnje će se znati po okončanju izrade Idejnog projekta za čitavu obilaznicu oko Budve u dužini od 30 km, a još preciznije definisati kroz izradu Glavnog projekta za prioritetni, središnji, segment obilaznice oko Budve - saopšteno je u dokumentu.

Kako se navodi, za izradu Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za cijelu obilaznicu u dužini od oko 30 km, i izradu Glavnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo i tenderske dokumentacije za središnju dionicu u dužini od oko 11,1 km, kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan obezbijeđena su bespovratna sredstva u vrijednosti od 4.614.200 EUR.

- Evropska komisija je nedavno zvaničnim putem upozorila na potrebu ubrzavanja realizacije projekta obilaznice oko Budve, navodeći rokove za završetak pojedinih faza, koji su posmatrano iz ugla investitora - Vlade Crne Gore koju predstavlja Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, ambiciozno postavljeni imajući u vidu dosadašnju dinamiku realizacije i potrebu sagledavanja prioriteta realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u predstojećem srednjoročnom periodu, što je posebno aktuelizovano posljedicama pandemije Covid-19 - stoji u dokumentu.

Kako se navodi, planirani rok za završetak projektne dokumentacije je prvi kvartal 2021. godine, za zaključenje ugovora o finansiranju sa vodećom finansijskom institucijom treći kvartal 2021. godine, za zaključenje ugovora sa izvođačem radova i ugovora sa nadzornim organom najkasnije četvrti kvartal 2021. godine. Kao rok za početak radova označen je prvi kvartal 2022, dok je završetak radova planiran najkasnije do 2024. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.