NavMenu

Kanadski naučnici izumjeli lakmus papir koji detektuje CO2

Izvor: ekoblog.info Ponedjeljak, 12.10.2020. 08:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LanaElcova/shutterstock)Ilustracija
Ove 2020. godine, u svijetu nauke, izdvaja se jedan vrlo zanimljiv i koristan izum. Grupa profesora i studenata sa Univerziteta iz Alberte (Kanada) osmislila je jednostavan i ekonomičan detektor ugljen-dioksida.

Napravljen od filter papira uz pomoć par klasičnih metoda, ovaj lakmus papir ima sjajnu sposobnost da detektuje CO2 u vazduhu. Kao što običan lakmus papir mijenja svoju boju u zavisnosti od sredine odnosno pH vrednosti, iz crvene u plavu i obrnuto, tako i ovaj lakmus papir u zavisnosti od koncentracije ugljen-dioksida u vazduhu mijenja boju. Zapravo, po istom principu i radi jer se ugljen-dioksid na površini lakmus papira pretvara u slabu ugljenu kiselinu, pa tako i detektuje CO2 u vazduhu. Papir je fluoroscentan, tako da je i svaka mala promjena, odnosno koncentracija CO2 lako uočljiva. Ovaj lakmus papir je veoma osjetljiv, tako da za vrijeme od jednog minuta može detektovati i niže koncentracije ugljen-dioksida.

Kako lakmus papir mijenja boju u zavisnosti od pH sredine – u baznoj je plav (levo), a u kiseloj sredini je crven (desno).

Ovaj izum, da ga tako nazovemo, imao bi sjajnu primjenu u industriji sa povišenom koncentracijom ugljen-dioksida kao i u zatvorenim prostorijama sa velikim brojem ljudi. Već postoje neki moderni detektori ugljen-dioksida u pametnim zgradama, koji po izdahnutom CO2 detektuje gde ljudi najviše provode vremena i u kojoj količini. Iako su korisni kao uređaji, jer se može lakše planirati prostorni plan i cijela arhitektura prostora, ti detektori su često jako skupi i rijetko se mogu naći u svakodnevnoj upotrebi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.