Izvor: eKapija | Nedjelja, 11.10.2020.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Kalesiji postavljena savremena agrometeorološka stanica

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Moon Light PhotoStudio/shutterstock.com)
Ekipa Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u petak, 9. oktobra, je u Kalesiji postavila najsavremeniju automatsku agrometeorološku stanicu.

Vrijednost ovog projekta je 1,3 mil KM, a projekat je finansiran u okviru grant podrške Vlade Japana.

- Treba naglasiti da smo mi kao FHMZ zaduženi za postavljanje agrometeorološke stanice na području FBiH. Do sada je postavljena jedna u Sarajevu, jedna u Gabelju kod Čapljine, jedna u Odžaku i sada jedna ovdje u Kalesiji. U planu nam je i Bosanski Petrovac. Pokrit ćemo najvažnije poljoprivredne regione naše zemlje i to je cilj ovog projekta, da se pomogne poljoprivrednicima - kazao je Bakir Krajinović predstavnik FHMZ, saopšteno je iz Općine Kalesija.

Zahvaljujući projektu, izvršena je nabavka pet automatskih agrometeoroloških stanica za područje FBiH, i pet za područje Republike Srpske.

Sekretar organa uprave Mujo Tosunbegović, kazao je da je Općina Kalesija imala sreću da bude odabrana u jakoj konkurenciji kada je aplicirala na projekat koji je sponzorisala Japanska Vlada putem FHMZ i bude među pet općina kojima je dodjeljena agrometeorološka stanica.

Funkcija agrometeorološke stanice jeste prikupljanje, obrada i prikaz meteoroloških podataka u realnom vremenu koji daju pravovremenu informaciju o početku, trajanju i intenzitetu napada određene biljne bolesti, kao i mjerenje teperature tla i vlažnost tla. Moći će se određivati rokovi za navodnjavanje, primjena mjera nakon mraza, rokovi tretiranja određene bolesti ili štetočina. Time će se ostvariti značajne uštede sredstava za zaštitu bilja.

Stanica je vrlo moderna, najmodernija na nivou FBiH i Općina Kalesija će učiniti sve da je zaštiti i da ovo služi svim poljoprivrednicima i svim službama kako javnim tako i svim privatnim licima koji budu željeli koristiti ove podatke.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.