Izvor: eKapija | Nedjelja, 11.10.2020.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stiže 9,5 mil KM za kapitalne projekte u KS - Potpisan ugovor o kreditu sa Razvojnom bankom FBiH

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i Razvojna banka FBiH potpisali su u petak, 9. oktobra, Ugovor o kreditu u iznosu od 9,5 mil KM kojim su osigurana sredstva za finansiranje kapitalnih projekata planiranih budžetom KS u 2020. godini.

Sredstva će biti usmjerena za izgradnju, rekonstrukciju i utopljavanje objekata, te nabavku opreme putem ministarstva saobraćaja, obrazovanja, nauke i mlade, kulture i sporta, kao i Univerziteta u Sarajevu.

Tim povodom ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je da implementacija ovih sredstava predstavlja nastavak postojećih i pokretanje novih infrastrukturnih projekata i nabavke opreme u Kantonu Sarajevo čime će se, indirektno, podržati i privredne aktivnosti u kantonu, te osnažiti investicioni ciklus u vrijeme širenja koronavirusa.

Ministar Halebić je saopćio da su kreditna sredstva odobrena sa nominalnom fiksnom kamatnom stopom od 2,5% godišnje i rokom otplate do 12 godina, sa uključenim grace periodom do jedne godine.

Pored ovih, u implementaciji su i sredstva viša od 11 mil KM osigurana od Razvojne banke FBiH u ranijim periodima.

Ukupan iznos finansijskih sredstava koja će se utrošiti na različite infrastrukturne projekte u saradnji sa Razvojnom bankom FBiH iznosi više od 20 mil KM.

Značajna finansijska sredstva se ulažu na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama, obnovu voznog parka za javni prevoz građana, remont tramvajske pruge, rekonstrukciju objekata i nabavku opreme iz nadležnosti resora saobraćaja, obrazovanja, zdravstva, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te komunalne privrede i infrastrukture, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.