NavMenu

Prva faza rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije gotova do kraja 2021.

Izvor: B92/Tanjug Subota, 10.10.2020. 10:05
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija/S.Petrović)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u petak, 9. oktobra, radove na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije. Vučić je rekao da očekuje da za manje od godinu dana bude završena kompletna prva faza radova.

- Za prvu fazu smo izdvojili 69 mil EUR - navodi predsjednik Srbije i dodaje da su ovo velike investicije i da je važno da u uslovima pandemije pokažemo svu vitalnost sistema i da možemo da gradimo i radimo više nego drugi.

Za drugu fazu će biti izdvojeno, kako je rekao, 43 mil EUR, "a kada se sabere to će ukupno biti 112 mil EUR."

- Sa naknadnim radovima to će doći i do 120-125 mil EUR - rekao je Vučić.

U novu zgradu biće premješten Urgentni centar, dio hirurgije, plastična hirurgija, endokrina hirurgija, neurologija, hematologija, gastroenterologija, ortopedija, kardiohirurgija.

Novi KCS će imati 30 operacionih sala, četiri skenera, dvije magnetne rezonance, četiri angio sale, najsavremeniju laboratoriju.

Novi prostor imaće 86.000 m2, od čega 27.000 novog i 59.000 rekonstrukcija postojećeg. U zgrade će biti ugrađeno 1.200 kilometara kablova, 2.000 tona čelika.

Vučić je naveo da će u KCS-u biti 432 sobe i oko 1.000 kreveta.


Dodaje da je važno i da se obnove bolnice u drugim mjestima, Vranju, Prokuplju, Leskovcu, Pirotu, Kikindi i drugim gradovima, kako bi se "rasteretili Beograd i Novi Sad".

Govoreći o izgradnji kovid bolnica rekao je da će se za četiri mjeseca izgraditi 4 kovid bolnice.

- Prvog decembra ćemo da otvorimo bolnice u Batajnici i Kruševcu - naveo je.

Podsjetimo, rekonstrukcija KCS i izgradnja nove kule počela je 2018. godine. Radove su, sa predsjednikom Vučićem, obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor KCS Milika Ašanin, zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.