Izvor: eKapija | Subota, 10.10.2020.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lukavac dobija pametni parking u projektu Smart City

Ilustracija (Foto: topnatthapon/shutterstock.com )
U Općini Lukavac u petak je održan sastanak načelnika Edina Delića sa predstavnicima kompanije BH Telecom, u cilju modernizacije i rješenja određenih pitanja u Lukavcu, a u vezi projekta Smart City.

Naime, tema sastanka bio je pametni parking, gdje je BH Telecom predstavio sistem tehničke podrške realizaciji ovog projekta, navedeno je na općinskom sajtu.

Elvedin Kanafija, direktor Direkcije za promociju, prodaju i podršku BH Telecom, rekao je da ova usluga omogućava da se maksimalno iskoristi postojeći parking prostor, a smanji zagađenje.

- Određeni pokazatelji i statistike govore da 30-40% sabraćaja u gradskim zonama jeste saobraćaj u traženju parkinga koji bi se ovom uslugom u znatnoj mjeri smanjio. Usluga doprinosi kvalitetu života građana općine Lukavac, zaštiti okoliša ali i stvara mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta s obzirom da ovaj princip podrazumijeva sistem kontrolora koji će vršiti obilazak i kontrolu parking mjesta - rekao je Kanafija.

Načelnik općine Edin Delić rekao je da su mnoge pripreme već obavljene.

- Građani su imali priliku vidjeti, počev od priče o sistemu upravljanja parkingom, telemetrije, okolinskih parametara i slično. Mi smo već krenuli u tom smjeru. Ovaj kontakt sa predstavnicima BH Telecoma je upravo iz razloga što se na tome već radi. Nama kašnjenje koje imamo u implementaciji kontrole parkinga u odnosu na druge gradove daje komparativnu prednost da uvedemo nešto što je bolje, modernije, kvalitetnije i efikasnije - poručio je načelnik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.