NavMenu

Cijene zlata ruše rekorde

Izvor: BHRT Petak, 09.10.2020. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Trend rasta cijena zlata biće nastavljen i u jesen zbog pandemije Kovida 19, tvrde stručnjaci i napominju da je cijena zlata ljetos dostigla najviši novo u istoriji 2.070 dolara po unci.

Cijena zlata je ove godine, u jednom trenutku, "skočila" za više od 30%, dok se trenutno zlato nalazi 26% iznad svoje vrijednosti s početka godine.

Prema analitičarima iz većine investicionih banaka, slijedi nastavek trenda rasta cijena zlata, jer je realna mogućnost da će se Evropa naći pod novim udarom koronavirusa.

Tu su i predstojeći predsjednički izbori u SAD, koji su u prošlosti već izazivali izrazite oscilacije na tržištima, što bi moglo da poveća potražnju za zlatom.

Tenzije između SAD i Kine mogu, takođe, da podignu cijenu zlata.

Banke su uvjerene da slijedi dodatna "zlatna" ekspanzija.

Goldman Sachs predviđa da će zlato ponovo premašiti 2.000 dolara za uncu ove godine, te da će uskoro dostići i 2.300 dolara. Istu prognozu ima i JP Morgan.

Najnoviju prognozu objavio je Societe General koji očekuje prosječnu cijenu zlata od 2.200 dolara u prvom tromjesečju iduće godine, prenose Bloomberg i Wall Street Journal.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.