NavMenu

Mercedes reže troškove, ukida manuelni mjenjač i kompaktne modele

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.10.2020. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: charnsitr/shutterstock.com)
Kao i većina velikih autokompanija, Mercedes se fokusira na elektromobilnost, a ova promjena kursa kompanije zahtijeva uključivanje ogromnih finansijskih sredstava, što u ovim teškim vremenima sigurno neće biti lako.

Njemački proizvođač najavio je planove ušteda, uključujući smanjenje broja ponuđenih motora i smanjenje radne snage u nekim odjeljenjima, prenosi Rojters.

Ova agencija je objavila informacije koje je šef Daimlera, Ola Kalenijus, podijelio sa akcionarima.

Nova strategija pretpostavlja fokusiranje na najprofitabilnije modele i ograničavanje raspona ponuđenih pogonskih jedinica.

Kompaktni modeli sa konvencionalnim pogonskim sistemima, poput Mercedesa A klase i B klase, iako su omogućili popularizaciju marke i donijeli komercijalni uspeh u posljednjoj deceniji, nisu prioritet u daljem razvoju, izvještava Rojters, pozivajući se na riječi Kalenijusa.

Odavno je poznato da što je automobil veći i luksuzniji, na njemu možete više da zaradite.

Zato planovi kompanije uključuju odustajanje od manje isplativih opcija u vidu manuelnih mjenjača, koji su bili dostupni samo u najjeftinijim modelima, ili napuštanje motora koji nemaju budućnosti.

Do 2030. se ponuda motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koje koristi Mercedes može smanjiti i do 70%, a broj mehaničkih platformi će takođe biti manji nego sada.

Fokus se premiješta na električne modele, među kojima će biti luksuzni EQS i manji EQA, kao i EQB, EQE, EQC i EQV.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.