NavMenu

Raskinute koncesije za pet mini hidroelektrana kod Višegrada

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.10.2020. 07:43
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici raskinula ugovore o koncesijama za izgradnju nekoliko malih hidrocentrala (MHE) na rijeci Rzav u opštini Višegrad.

Radi se o mini-hidroelektranama snage između 1,7 i tri megavata. Najslabija je Rzav 5, čija je instalisana snaga prema projektnoj dokumentaciji 1,75 megavata, dok je Rzav 3 snage tri megavata. Osim ove dvije, ugovor je raskinut i za gradnju Rzava 1, Rzava 2 i Rzava 4. Svi projekti su koncesije dobili davne 2003.

Dejan Furtula, predsjednik neformalne grupe građana iz Višegrada "Odbranimo naše rijeke", zadovoljan je ovom odlukom, ali tvrdi da borba građana za čiste rijeke još nije završena. Tvrdi da građani žele da se uvjere u iskrene namjere da se ovi projekti zaustave.

- Naša borba traje već više od 12 godina. Mi smo se zalagali da se tu izgradi jedna ekološka zona, ali onda je, nažalost, politika umiješala svoje prste i morali smo odustati od toga. Sada smo odlučni u namjeri da spriječimo da se zagađuju naše rijeke - rekao je Furtula za Nezavisne i dodao da je protiv odluke o davanju koncesija većina stanovnika opštine.

Tvrdi da postoji još jedan projekat, ali da je problem što se on u većem dijelu nalazi na području susjedne opštine, pa postoje birokratski problemi kako da se taj projekat zaustavi.

- Mi smo odlučni ako treba našim tijelima braniti da spriječimo da se u naše rijeke ugradi makar jedna cigla ili jedna lopata cementa i na taj način uništi prirodna sredina koju moramo sačuvati za naredne generacije - rekao je Furtula za Nezavisne.


Anes Podić iz Nevladine organizacije Eko-akcija, rekao je da su se i oni pridružili Višegrađanima u ovoj akciji jer se principijelno zalažu da se zaustavi izgradnja ovih centrala. On tvrdi da studije pokazuju da je korist od njihove izgradnje mala, a pravi se ogromna ekološka šteta. Prema njegovim riječima, ne stvaraju se nova radna mjesta, a građani kroz račune za struju plaćaju naknade za izgradnju ovih objekata.

- Prošle godine proizvedeno je samo 3,1% struje iz malih hidrocentrala. Umjesto toga treba forsirati izgradnju vjetroelektrana koje ne zagađuju okolinu, a od njih je puno veća korist - rekao je Podić za Nezavisne i dodao da je samo jedna vjetroelektrana, koja je izgrađena prošle godine, proizvela struje koliko i 57 mini-hidroelektrana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.