NavMenu

BiH ne smije ograničavati uvoz polovnih automobila

Izvor: Dnevne novine SAN Četvrtak, 25.03.2010. 13:36
Komentari
Podeli

Evropska komisija izgubila je strpljenje pa je ponovo upozorila bh. vlasti da moraju donijeti odluku kojom će biti ukinuta zabrana uvoza automobila starijih od sedam godina i autobusa i kamiona koji su stariji od deset godina. Ovo upozorenje EK šalje BiH već duže od godinu dana, ali bh. vlasti još nisu povukle konkretan potez.

Evropska komisija ističe da je takva zabrana u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazumom i naglašava da je to jedna od visokih prepreka u odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Za juni ove godine zakazana je sjednica posebnog odbora Evropske unije za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje i BiH je upozorena da do tada mora promijeniti svoje zakone i ukinuti zabranu uvoza polovnih vozila.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH još prošle godine u maju donijelo je pravilnik o homologaciji vozila koji naređuje da svako vozilo koje pređe granicu mora biti podvrgnuto rigoroznoj kontroli tehničke ispravnosti i ispunjavanja ekoloških normi "euro 3" i "euro 4". Međutim, još uvijek nisu određene institucije koje će se baviti tim poslovima pa je zabrana uvoza i dalje na snazi.

Navodno, Ministarstvo je pripremilo nacrt privremenog rješenja koje nije potpuno usklađeno s evropskim standardima, a hoće li ono naići na odobravanje Evropske komisije još je neizvjesno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.