NavMenu

Održan sastanak Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.03.2010. 13:30
Komentari
Podeli

Odbor Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, je na redovnim sjednicama Odbora od početka 2010. godine, raspravljao o naknadama za odvoz smeća u trgovinskim objektima na području općina Tuzlanskog kantona.

Rasprava je uslijedila na zahtjev članica Udruženja ali i privrednih subjekata na području Tuzlanskog kantona koji nisu članovi ovog komorskog Udruženja, a koji registruju određene probleme u obavljanju redovne trgovinske djelatnosti.

Privrednici koji posluju sa jednim i više trgovinskih objekata, obratili su se Udruženju na osnovu površnih, neprovjerenih i neobjavljenih saznanja o uvođenju dodatne takse u ovoj oblasti, čime bi se stvorilo još više pretpostavki koje otežavaju normalno obavljanje trgovinske djelatnosti.

Ujedno, trgovci na području Tuzlanskog kantona, žele biti informisani o svim odlukama i zakonskim aktima koji se tiču njihove djelatnosti, žele ih uporediti na nivou svih općina Tuzlanskog kantona, na nivou svih kantona u FBiH a onda i na nivou države Bosne i Hercegovine.

Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla je servis svojim članicama i uvijek im je na raspolaganju u pokušajima da se riješe sve nepoznanice, da se svi relevantni faktori dovedu za isti sto i da bude ta spona koja će privredu i nadležne institucije i organe povezati s ciljem kvalitetnijeg poslovanja i stvaranja uslova za razvoj privrede a samim tim i društva u cjelini, na zadovoljstvo svih, prije svega građana Tuzlanskog kantona. S tim u vezi su se članice i obratile ovom Udruženju i stim u vezi je i uslijedila intenzivna rasprava.

Kao zaključak sa nekoliko sjednica Odbora nametnuo se zahtjev svim općinskim službama za komunalne djelatnosti sa samo jednim ciljem a to je da se svim prvirednim subjektima registrovanim za obavljanje trgovinske djelatnosti, pruži pomoći i olaška uvid u Odluke o naplati odvoza smeća u trgovinskim objektima ili Odluke koje obuhvataju navedenu problematiku.

Zahtjev je na vrijeme i u skladu sa prethodnom praksom proslijeđen svim općinskim službama za komunalne djelatnosti ali na adresu Udruženja, odgovor nikada nije stigao.

I ovom prilikom, želimo apelovati na sve nadležne organe, službe i institucije, da se priliže privrednicima, da budu njihov servis, da im pomognu u prikupljanju svih potrebnih dokumenata i saznanja o svim odlukama i zakonskim aktima, kako bi privrednici bili informisaniji, kvalitetnije obavljali svoje aktivnosti, kvalitetnije ispunjavali svoje obaveze prema državi i zajednički gradili jednu prosperitetnu i evropski orjentiranu Bosnu i Hercegovinu.

Još jednom, putem sredstava informisanja, pozivamo sve općinske službe za komunalne djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, ujedno i u skladu sa Zakonom o pristupu javnim informacijama u FBiH a u posjedu javnih organa, da odgovore na ovaj i svaki drugi zahtjev privrednika i budu u službi onih s kojima zajednički grade stabilno i kvalitetno društvo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.