NavMenu

Tutin dobija turistički kompleks Gradac - Na više od 19.000 m2 predviđen muzej, amfiteatar i restoran sa vidikovcima (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 09.10.2020. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pešter League Group)
Na brdu Gradac, iznad Tutina, u toku je izgradnja turističkog kompleksa, sa objektima javne namjene, čija će funkcija biti promovisanje lokaliteta i kulture ove opštine.

Tako će budući turistički centar Gradac, na površini od oko 19.000 m2 sadržati muzej sa galerijom, biblioteku, amfiteatar i trg sa mobilijarom za sjedenje, te fontane i parkovske površine, dok će istočno od ove cjeline biti izgrađeni komercijalni sadržaji, odnosno motel sa restoranom, terasa i vidikovci.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom privrede, koje je sa 107 miliona dinara, finansiralo izgradnju neophodne infrastrukture, a projektant kompleksa je firma Pešter League Group.

Ukupna površina kompleksa, tj. površina u okviru praistorijskog nalazišta, iznosi oko 19.390 m2, od kojih oko 13.730 m2 pripada javnom, a oko 5.560 m2 komercijalnom sadržaju.

Iz opštnske uprave za naš portal navode da je kompleks koncipiran tako da bude višefunkcionalni.

- Na jednoj strani imamo dio javnog karaktera, omeđen bedemom, tj. ostacima suhozida, praistorijskog nalazišta, koji posjeduje svoje centralno jezgro-trg, a na drugoj strani imamo komercijalni dio, koji se može posmatrati i kao posebna cjelina. Ova dva dijela su povezana pješačkom stazom i pristupnom saobraćajnicom – navode iz opštine.

Čitav kompleks, dodaju, podijeljen je na četiri etaže-platoa, na visinama od oko 1.000 m, koje se savlađuju stepenicama i odgovarajućim rampama. Uz saobraćajnicu su predviđene parking površine za obje cjeline, kapaciteta 147 parking mjesta, a izgradnja i uređenje kompleksa sprovešće se kroz dvije faze.

- U prvoj fazi realizacije se planira izgradnja i uređenje komercijalnih sadržaja, odnosno restorana sa motelom i terase sa vidikovcima, dok se uređenje i izgradnja funkcionalnog dijela javnih sadržaja, odnosno muzeja sa galerijom, biblioteke, amfiteatra i trga, planira za kasnije, odnosno drugu fazu. Završetak radova se očekuje 2024. - kažu iz Opštine Tutin za naš portal.


S. Petrović

Fotogalerija
Turistički kompleks Gradac u Tutinu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.